Правителството на Швейцария застана зад кандидатурата на Сион за домакин на зимните олимпийски игри през 2026 г. В сряда кабинетът обеща да осигури 1 млрд. швейцарски франка за провеждането на форума.

Сион е считан за фаворит да вземе игрите, след като Инсбрук се отказа. Австрийският град проведе референдум сред жителите си на 15 октомври, които гласуваха против провеждането на олимпийски игри в Австрия. Това е пореден случай, в който град се отказва, след като първоначално е заявил интерес.

В последните години Международният олимпийски комитет (МОК) среща големи трудности в привличането на заинтересовани градове домакини.

"Правителството вижда зимните олимпийски игри като чудесна възможност за развитие на спорта, икономиката и обществото в Швейцария", се казва в официално съобщение на кабинета след одобрението за обществена подкрепа за кандидатурата на Сион 2026.

Едно от основните условия, поставени от правителството, е да се използва главно съществуващата инфраструктура.

Досега Швейцария е била домакин на зимни олимпийски игри два пъти – през 1928 и 1948 г., и двата пъти в Сен Мориц. През февруари гласоподавателите в този кантон отхвърлиха възможността за трето провеждане.

Домакинът на игрите през 2026 г. ще бъде определен по време на 134-ата сесия на МОК в Милано през юли 2019 г. Следващите игри са догодина в Пьончан, Южна Корея, а през 2022 г. в Пекин. Останалите градове, които все още са в надпреварата за 2026 г., са Сапоро (Япония), Алмати (Казахстан), Солт лейк сити (САЩ) и Калгари (Канада).

Dnevnik.bg