Олимпийската шампионка с гимнастическия отбор на САЩ от Лондон 2012 Макайла Марони призна, че е била обект на сексуален тормоз от лекаря на тима Лари Насар в продължение на седем години. 21-годишната американка твърди, че проблемите са започнали, когато е била на 13 години, и са приключили едва след отказването ѝ от спорта преди година.

"Бях сексуално малтретирана от доктора на женския отбор по гимнастика Лари Насар. Бях обект на тормоз, когато и където му се отдадеше възможност. Случи се в Лондон преди отборът и аз да спечелим златен медал, както и преди спечеленото сребро от мен", написа Марони в "Туитър".

Бившата гимнастичка допълни, че е намерила сили да направи публично признание заради огромния скандал с филмовия продуцент Харви Уайнстийн. Повече от 40 жени в Холивуд обвиниха 65-годишния американец в сексуални посегателства и изнасилвания.

"Хората трябва да знаят, че това не се случва само в Холивуд. Имах мечта да участвам на олимпийските игри, но нещата, които трябваше да преживея, за да стигна дотам, бяха ненужни и отвратителни", добави Марони.

"Най-плашещата вечер в живота ми стана, когато бях на 15. Пътувах цял ден и цяла нощ с отбор за Токио. Той (Насар) ми даде приспивателно за полета и последното нещо, което знам, е, че бях сама с него в хотелската му стая, получавайки "терапия". Имах чувството, че ще умра онази нощ", се казва още в изявлението на Марони в "Туитър".

Насар, който беше доктор на женския гимнастически отбор на САЩ в продължение на 30 години, отрече обвиненията на Марони. В момента той очаква съдебен процес в Мичиган по множество обвинения за сексуален тормоз. По-рано през годината лекарят призна за притежанието на снимки с малтретирани деца.

Президентът на Американската федерация по гимнастика Стийв Пени приветства смелостта на Марони да направи признанието. "Ние сме възмутени и отвратени от поведението, за което е обвинен д-р Насар. Съжаляваме за всеки атлет, който е бил малтретиран по време на гимнастическата си кариера", каза Пени, цитиран от Би Би Си.

Dnevnik.bg