Дни след смъртта на журналистката Дафне Каруана Галиция в Малта мнозина са в траур, а реакции дойдоха както от властите в страната, така и от европейските институции. "Да убиеш журналист през 2017 г., с бомба, не е за вярване," каза за Би Би Си председателят на Европарламента Антонио Таяни. "Защо да го правиш? Вероятно защото журналистът е стигнал до нещо важно."

Според семейството ѝ обаче, ако някой носи отговорност за случилото се, това са "силните на деня" в най-малката страна членка на Европейския съюз.

"Седях на масата ето там," разказва за "Гардиън" Матю Каруана Галиция от Международния консорциум на разследващите журналисти. От прозорец в дома си в Бидния, недалеч от столицата Валета, той може да види мястото край пътя, където взривът изхвърля останките от колата. "Чух експлозията: прозорците изтрещяха, цялата къща се разтресе. Знаех, че е мъртва, преди да стана от стола си."

Макар премиерът Джоузеф Мускат твърдо да осъди убийството, не всички гласове от малтийските институции бяха съчувствени. В. Times of Malta съобщи за полицай, приветствал случилото се в профила си във "Фейсбук", който по-късно е бил отстранен и срещу него е започнало разследване.

За 30 години в журналистиката Каруана Галиция си създава много врагове. "Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и онези, които искаха да го погазват", казва синът ѝ Матю, цитиран от Би Би Си. "В такава държава живеем: държава на мафията, където вече можеш да смениш пола на личната си карта, но ще те разкъсат на парчета, ако упражняваш основните си свободи."

Малтийските власти далеч не са единствените на прицел в блога ѝ, чиито няколкостотин хиляди читатели са почти колкото населението на страната. В последните години тя често отправя критики срещу премиера Мускат, началника на кабинета му Кийт Скембри и бившия енергиен министър Конрад Мици и твърди, че свързани с тях офшорни компании са замесени в търговията с паспорти в страната и са получавали плащания от азербайджанското правителство. Синът ѝ Матю, който също разследва делата на политиците, бива блокиран във "Фейсбук" за няколко часа, а постове, съдържащи обвинения срещу премиера, са изтрити.

Освен за политици (както управляващи, така и опозиция) тя е писала за измами, корупция и организирана престъпност, свързани с банки, онлайн залози и наркотрафиканти. Синовете ѝ си спомнят, че още преди началото на работата по "Досиетата от Панама" - по които работи и Матю - тя получава заплахи. През 1996 г. изгаря вратата на сем. Каруана Галиция, скоро следва жестоко убийство на кучето им. Колата на съседите, чиято къща изглежда по сходен начин с тази на Каруана Галиция, също е запалена.

Пол, който сега работи за Лондонската школа по икономика, си спомня, че една вечер през 2006 г. тъкмо се прибира късно у дома, когато вижда "огромен пожар до къщата. Бяха оставили купчини гуми, напълнени с петрол и и ги бяха запалили." Дошъл е тъкмо навреме, за да попречи на пламъците да обхванат къщата. "Това беше първият наистина сериозен опит да ѝ се навреди физически. Ясното намерение беше да се изгори къщата, докато тя е вътре."

Според Матю заплахите за живота са били ежедневие. "Израснахме с тях. Телефонни обаждания, писма, бележки, отпечатани на вратата. После, след като се появиха мобилните телефони, (имаше и) текстови съобщения. А по-късно, разбира се, имейли, коментари в блога ѝ. Да не говорим за съдебните дела. Толкова много съдебни дела."

"Имаше организиран опит тя да бъде разорена," обяснява Андрю. "Прагът за "клевета" е много нисък в Малта, а за да отговори човек на обвиненията, трябва да плати около 900 евро в съда. Нападаха я по групи - бизнесмени, политици, често чужди адвокати." Според Матю само от началото на тази година между 15 и 20 души са завели дела срещу не за клевета. Заможен бизнемен завел "19 дела, по едно за всяко изречение в една от статиите ѝ."

С подкрепата на съпруга си Питър, адвокат, Дафне Каруана Галиция успява да даде "нормално детство" на синовете си. През това време обаче тя "не загуби способността си да се вбесява. Никога не стана цинична. Въпреки всичко, което знаеше за гнилите въпроси в страната, никога не стана цинична," казва Матю, цитиран от "Гардиън. "Върховенството на закона беше отменено, тази държава е в плен на корумпирани и престъпни корпорации. Институциите не работят. Има климат на безнаказаност."

През последните години Малта се превърна в известно данъчно убежище, включително за организираната престъпност. Според Европол италианската ндрангета използва онлайн залозите, които са около 10% от брутния вътрешен продукт на страната, за пране на пари. Продажбата на малтийско гражданство и паспорти - всеки по 650 000 евро - се е превърнало във важен източник на приходи за страната. За последните 10 години са извършени 15 убийства в стила на мафията, включително пет в коли бомби за последните две години.

В нормална страна провалът на държавността би бил признат, биха се намесили институциите на гражданското общество и биха оправили нещата, казват синовете на Дафне Каруана Галиция. В Малта, обратно, премиерът назначава магистрати, полицейски комисари, правосъдния министър и главния прокурор, обясняват те. В действителност министър-председателят няма буквалната функция да "назначава", но формално разполага с властта да "съветва" за назначението на висши магистрати и други важни постове.

"Тези неща не стават случайно," отбелязва Андрю. "Ако журналист умре, това е, защото някой не си върши работата." Разбира се, важно е убиецът - или убийците - на Дафне Каруана Галиция да бъдат заловени, но в известен смисъл "е почти без значение," добавя Матю: според него "толкова много хора искат смъртта ѝ, толкова много получиха полза. Хората казват: Дано намерят тези копелета. Но ние знаем къде са копелетата. Те са в правителството. Те са по телевизията. И всички те, отчасти, носят отговорност."

Говорител на правителството отхвърли идеята за "безнаказаност" и обеща "много сериозно" разследване.

Dnevnik.bg