Трима германски изследователи твърдят, че са открили следи къде се намират орнаментите от прочутата Кехлибарена стая. След проверки в документи на КГБ и "Щази" те са установили, че те най-вероятно са в пещерен комплекс, намиращ се под Рудните планини, които са на границата с Чехия и в непосредствена близост до град Дрезден.

Заради своята красота Кехлибарената стая е била наричана "осмото чудо на света". Тя представлява помещение, напълно облицовано с кехлибарени панели със златен кант. Създадена е в началото на 18-и век и е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I Велики. В първоначалния си вид Кехлибарената стая е пано от 55 кв/м, което съдържало повече от 6 тона кехлибар.

През Втората световна война орнаментите в стаята са били откраднати от нацистите. Те са ги пренесли в Калининград. Според някои теории ценностите са била унищожени по време на бомбена атака над руския град.

През 1979 г. започнало изграждането на нова Кехлибарена стая в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. През 2003 г. дейностите завършили, а на откриването ѝ присъстваше руският президент Владимир Путин.

Сега тримата германски изследователи Гюнтер Екард, Леонард Блуме и Петер Лор твърдят, че с помоща на радар са открили големи кухини в пещерния комплекс, като според тях това са бункери, в които са скрити орнаментите.

По думите им са открили следи от стоманени въжета по стените на тунелите, които се използват за пускане на тежки товари в дълбочина. В близост пък имало железопътна линия, по която през април 1945 г. е пристигнал влак от Калининград, в който се предполага, че са били пренасяни орнаментите от Кехлибарената стая.

Dnevnik.bg