Българският треньор Станимир Стоилов изведе тима си "Астана" до първа победа в групите на Лига Европа за този сезон. Шампионът на Казахстан разгроми с 4:0 "Макаби" (Тел Авив) на "Астана арена" и вече има четири точки. Съперникът от Израел е воден от сина на легендарния Йохан Кройф - Жорди. Той обаче не можа да направи нищо, гледайки от пейката как съставът му търпи сериозно поражение.

По два гола за успеха на "Астана" отбелязаха африканските звезди на отбора Патрик Твумаси и Жуниор Кабананга. Халфът от Гана Твумаси откри в 33-ата минута след дузпа, а три минути преди почивката удвои аванса на своя тим. През втората част дойдоха минутите и на Кабананга. Нападателят от Кабо Верде се разписа в 47-ата и 52-ата, оформяйки крайния резултат.

"Астана" можеше да победи и с по-голяма разлика, но в заключителните 30 минути тимът на Станимир Стоилов намали оборотите, пазейки аванса си. Казахстанкият отбор вече има четири точки, колкото имат "Виляреал" и "Славия" (Прага), които играят един срещу друг по-късно. "Астана" загуби първия си двубой в групите, в който гостуваше на "жълтата подводница", а после у дома направи 1:1 с чешкия шампион.

Успехът за "Астана" е още по-ценен, защото е най-изразителният в европейските турнири. Досегашната най-голяма победа беше 4:1 над "Пюник" в Ереван през сезон 2014-15, отново в Лига Европа. Съставът от Казахстан вече е с 14 победи в 43 мача в европейските турнири, всичките постигнати след идването на Стоилов през 2014 г. "Астана" е близо скоро да има положителен баланс, след като има 14 равенства и 15 загуби.

В следващия си двубой от груповата фаза "Астана" гостува на "Макаби" в Израел на 2 ноември.

За почти три години и половина начело на тима, Стоилов има 149 мача във всички турнири, от които е спечелил 90 и е загубил само 26. Успеваемостта на българския специалист е почти 61%, а головата разлика 262:134.

"Астана" е шампион три пъти поред, а спечели още Купата и Суперкупата на Казахстан по веднъж. След 29 изиграни срещу тимът има аванс от четири точки и мач по-малко пред втория в подреждането "Кайрат".

Dnevnik.bg