С отлична тактика и много задружна игра, "Лудогорец" постигна важна победа с 2:0 над "Брага" в Лига Европа. Разградчани станаха първия български отбор, който триумфира като гост в Португалия. След осем загуби и едва едно равенство (през далечната 1972 г. - бел. ред.) най-накрая български тим взе три точки. Козмин Моци изведе "Лудогорец" напред в 25-ата минута, а в 56-ата Раул Силва си отбеляза автогол.

Разградчани отново играха много силно и продължават да нямат загуба след идването на Димитър Димитров начело на тима. Успехът над "Брага" изкачва "Лудогорец" начело в група С със седем точки, с една пред португалците, които до момента бяха с две поредни победи.

Успехът е втори поред за разградчани, които в предишния си мач надиграха "Хофенхайм" с 2:1. Българските шампиони имат само един допуснат гол и са сред тимовете с най-добри показатели в Лига Европа.

Херо заложи на нова схема, избирайки да играе с трима централни защитници, а нападението отново водеше Джоди Лукоки, като се разчиташе на неговата скорост. Рафаел Форстер направи дебют в европейските турнири, след като досега имаше само един мач за тима – при успеха над "Оборище" за Купата на България. В защита разградчани се отбраняваха с петима души, а в във фаза атака крайните бранители Натанаел и Сисиньо постоянно помагаха.


На пейката остана капитанът Светослав Дяков, за сметка на Яцек Горалски. Това пък значеше, че "Лудогорец" започва без нито един българин.

Началните минути бяха много трудни за българския шампион, който определено по-бавно свикна с новата си постройка. Първоначално Форстер се напасваше към дистанцията, която да спазва от съотборниците си, а това доведе до леки колебания в отбрана.

В осмата минутиа домакините от "Брага" откриха чрез Рикардо Силва, но неговото попадение беше отменено заради много тънка засада. Нападателят беше със сантиметри зад защитата на "Лудогорец", която не беше построена по най-добрия начин след бърза атака на португалците.

Проблемите за разградчани продължиха и в 15-ата минута, когато Форстер не се намеси добре при едно центриране и беше близо до това да изненада собствения си вратар Ренан, пращайки топката в корнер.

След началните силни минути за домакините, "Лудогорец" се успокои, започна да задържа по-често топката и разликата веднага се усети. Разградчани преминаха към традиционния си стил и в 25-ата минута успяха да открият резултата.

Вандерсон центрира след корнер, Моци се пласира най-добре около вратарското поле и с мощен удар с глава не остави шанс на Матеус – 0:1.

Минута и половина след попадението на Моци, "Лудогроец" беше много близо до това да удвои аванса си. Лукоки и Вандерсон подеха опасна контраатака, конгоанецът увлече защитата на домакините, а бразилецът си отвори коридор и стреля, но вратарят на "Брага" се намеси.

До края на първата част опасни ситуации пред Ренан нямаше. "Лудогорец" успяваше да контролира умело темпото, да го убива, когато трябва или да прави тактически нарушения. Разградчани имаха близо 85% точност на подаванията си и притежаваха топката в 55% от времето, което не позволи на домакините да осъществят натиск.

След почивката "Брага" стана доста по-активен и търсеше изравнителен гол. Треньорът Абел Ферейра направи две промени, които освежиха играта на тима му, но не доведоха до търсения ефект.

В 55-ата минута "Брага" за първи път застраши българската врата, когато Раул Силва и Хасан атакуваха центриране от корнер, но Ренан се справи и изби опасния удар с глава. Това не изплаши разградчани, които успяха да се възползват максимално секунди по-късно.

Джоди Лукоки открадна една топка след лошо връщане на Гояно към вратаря, финтира го и с по-слабия си ляв крак прати топката към вратата. Тя се отби в левия стълб, излъга Силва и той не можа да я изчисти, чуквайки я в собствената си мрежа.

Второто попадение на "Лудогорец" принуди домакините да се хвърлят още по-масирано в предни позиции. Футболистите на Ферейра изнесоха играта в по-предни позиции и на Ренан веднага му се наложи да прави ново спасяване.

Натискът на "Брага" се усили, а в 70-ата минута топката срещна и ръката на Анисе след шут на португалец. Съдията Давиде Маса прецени, че дузпа няма, а това доведе до бурен протест от резервната скамейка на домакините, заради който треньорът Ферейра беше изгонен.

В заключителния четвърт час Димитър Димитров реши да уплътни средата на терена и пусна Светослав Дяков, който трябваше да помага активно на отбраната.

До края "Брага" разчиташе само на центрирания, които или бяха изчиствани от Моци и останалите бранители, или водеха до добри намеси на Ренан, който направи много силен мач.

Успехът на разградчани се оказа много ценен, след като с него "Лудогорец" свали "Брага" от върха. Българският шампион има седем точки , с една повече от португалците. До края на груповата фаза футболистите на Димитър Димитров имат три мача, два от които са в Разград.

В другия мач от групата "Хофенхайм" взе първа победа след 3:1 над "Истанбул Башакшехир". Първата част в Германия завърши без гол, но след подновяванет на играта домакините вкараха на два пъти чрез Хюбнер и Амири в 52-ата и 59-ата минути. Четвърт час преди края "Хофенхайм" уби интригата с трети гол, дело на Шулц, преди Наполеони да оформи крайния резултат в продължението.

Dnevnik.bg