Руският президент Владимир Путин определи като най-голямата грешка на страната във външнополитически план за последните 15 години твърде голямото доверие към Европа, предаде БТА. Путин направи изказването на заседание на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи, попитан от германска участничка какви грешки са допуснали Русия и Европа в отношенията си.

"Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него", каза Путин. "Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори", добави той.

По отношение на ситуацията в Украйна Путин заяви, че Западът трябва да окаже влияние на Киев за решаване на конфликта. "Не е достатъчно западните страни да се обръщат само към Русия, те трябва да влияят и на позицията на Киев", каза той.

Добави, че Русия не се притеснява от активизирането на НАТО в Източна Европа и Прибалтика. "Ние анализираме и внимателно наблюдаваме. Всяка тяхна стъпка ни е известна и ясна", каза руският президент и добави, "Да ги оставим да тренират, всичко е под контрол."

Руският президент заяви, че американският държавен глава Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, защото е демократично избран. На въпрос дали Москва се дразни от непредсказуемостта на Тръмп Путин отвърна, че тя е свързана със "силна съпротива вътре в страната", защото политическите му опоненти "не му дават да изпълни никоя от предизборните си инициативи". Той същевременно добави, че Русия остава отворена към сътрудничество със САЩ. Русия и САЩ постигат напредък в Сирия и опитът от това взаимодействие трябва да се разпространи и в други области, смята той.

Путин отбеляза, че през времето на американско-съветските отношения е имало повече противоречия, но и по-голямо взаимно уважение и даде като пример неотдавнашното сваляне на руските знамена от затворени руски дипломатически мисии в САЩ.

Той заяви, че има пълно основание да смята, че Москва, заедно с Дамаск, скоро ще разгроми терористите в Сирия. Според него има риск създадените в страната зони на деескалация да доведат до разделянето Ь, но изрази надежда, че това ще може да се избегне.

Dnevnik.bg