Смъртта можела да бъде и още по-страшна... Според група американски учени, човек може да осъзнае, че е мъртъв или дори да чуе как лекарите произнасят часа на смъртта му, защото мозъкът му продължава да функционира за кратко, след като всички други системи са угаснали и вече не дават признаци на живот, пише "Индипендънт".

Твърдението е на учени от Нюйоркския университет по медицина, след като провели анкети с хора, буквално завърнали се от отвъдното - в сърдечен арест и в клинична смърт, преди да бъдат реанимирани с дефибрилатор. Това е най-подробното проучване по темата досега според британското издание.

Част от анкетираните хора разказали с подробности какво са чували, мислили и дори виждали в миговете, след като сърцето им е спряло и след като лекарите са произнесли часа на смъртта им. Спомените им в последствие се потвърждават от екипите, които са ги реанимирали, разказва ръководителят на проучванията за реанимация и спешна помощ в Медицинското училище в Ню Йорк д-р Сам Парниа.

Смърт се декларира в мига, в който сърцето спре да бие, но това може би ще трябва да се преосмисли, смята изследователят. Счита се, че когато сърцето спре кръвопотокът към мозъка прекъсва незабавно и заедно с него всякакви дейности и рефлекси, само че експериментът на Нюйоркския екип и други преди това показват различни резултати - че има прилив на енергия в мозъка в последните мигове, когато вече нищо друго в тялото не работи.

По тази теория е експериментирано и през 2013 г., когато в Мичиганския университет изследват мозъците на плъхове по време на предизвикано състояние на сърдечен арест. Техните скенери отчели импулси като при силна възбуда и безпокойство в умиращите мозъци за кратко време след като сърцата им вече са спрели.

Dnevnik.bg