Половината от Преславското златно съкровище, което е подложено на консервация и реставрация в Германия, вече е в музея във Велики Преслав. Към Майнц, където се извършват реставрационните дейности, е отпътувала другата половина от находките, сред които и златната двустранна огърлица. След като се върне пълният блясък на съкровището, открито през 1978 г., част от него ще бъде изложено в Лувъра.

За хода на реставрационните дейности разказаха на пресконференция днес директорът на Археологическия музей във Велики Преслав Пламен Славов, един от изследователите на старата българска столица доц. д-р Стойчо Бонев и кметът на Велики Преслав Александър Горчев. 

„Първата част от съкровището, която бе изпратена в Германия в началото на тази година, вече се върна във Велики Преслав. Преди месец другата половина от съкровището, сред което и огърлицата бе предоставено в Майнц от г-н Славов. След реставрацията те ще се завърнат през пролетта в Преслав. Тогава на база подписани договори между България и Франция и музеите в Преслав и Лувъра голяма част от експонатите ще заминат за изложба във френския музей, посветена и на председателството на България на ЕС", съобщи кметът Горчев.

Реставрираните находки от златното съкровище вече могат да бъдат видени в музея във Велики Преслав, а през пролетта ще бъде експонирано цялото в нови витрини.

„Очакваме оферти от две фирми за новите витрини. Те трябва да са по-високи от сегашните, със специални поставки за различните находки от съкровището, за да могат те да бъдат по-цялостно представени. Сегашните витрини, в които е изложено съкровището, остават като експонати в музея, защото те са с историческа стойност, дарени са на Преслав от цар Фердинанд“, уточни Пламен Славов.

Това е първата цялостна реставрация на находките от Преславското златно съкровище и се извършва благодарение на съвместен проект на римско-германския Централен музей в Майнц, Националния археологически институт с музей към БАН и Археологическия музей във Велики Преслав.

На днешната пресконференция Пламен Славов и доц. Бонев представиха и част от темите на предстоящата научна конференция, която ще се проведе във Велики Преслав. Тя е посветена на 1100 години от битката при река Ахелой. Темата на конференцията е „Войната и мирът в Средновековна България” и ще се състои на 9 и 10 ноември.  По време на конференция ще бъдат прочетени над 30 доклада на български и чуждестранни учени, като голяма част са с археологическа насоченост.

Докладите от конференцията ще бъдат събрани в том 8 на сборник „Преслав“, който ще бъде издаден през следващата година, когато поредицата навършва 50 години. 

ШУМ.БГ