Чрез музика, танци, нови приятелства ученици и учители от България, Португалия, Италия, Румъния, Турция ще се учат да неутрализират омразната реч и насилието.

Домакин на международната ученическа среща е Профилирана езикова гимназия "Никола Вапцаров". Днес 16-те деца и техните 11 учители от чужбина бяха посрещнати от момчетата и момичетата от Шумен. Те ги приветстваха с добре дошли и им поднесоха изпълнения на български народни песни и танци. Всеки отбор от различните държави се качи на сцената и се представи на останалите.

„Радвам се да ви посрещнем в Шумен. През тази седмица ние ще ви покажем нашия бит и култура, както и нашата природа и забележителности. Надявам се Шумен и в България да ви харесат“, каза в началото на срещата директорът на Профилирана езикова гимназия "Никола Вапцаров" Георги Георгиев.

От днес до 18 ноември на учителите и учениците, които участват в международния ученически обмен на тема "Неутрализиране на омразната реч. Чрез музика и танци срещу насилието" предстоят много срещи, игри, обучение и забавления.

Домакините от Шумен ще предложат на гостите си тренинг игри за превенция на езика на омразата в Интернет, музикални и танцови ателиета, в които участниците ще представят, както традиционни, така и модерни песни и танци от своите държави, фотоателиета, среща с представители на Комплекс за социални услуги за деца и семейства, Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона заКрила“ и Окръжен съд Шумен в КСУДС,

Учениците и учителите ще посетят Община Шумен, където ще научат какво прави Общината за младите хора, ще им бъде показан филма  "Джон Лоутън представя Шумен". Арт ателиета
„С глина и четка в ръка“ очакват младежите в Професионална гимназия по химични технологии и дизайн "Проф. д-р Асен Златаров" - Нови пазар, в  „МЕGGLE България“ те ще се запознаят с производствения процес и с какво са уникални българските млечни продукти.

ШУМ.БГ