От 990 бебета, родени от началото на тази година в шуменската болница, 95 са били недоносени. Това е около 10% за нашата област, а тенденцията се запазва в последните пет години. Това отчете началникът на неонатологичното отделение в МБАЛ-Шумен д-р Севдалина Стойкова на празненство по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.

На събирането присъстваха медицинските работници от отделението, родители, вече пораснали деца, родени под 2500 г, заместник-кметът по здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова, ръководството на болницата, представители на фондация „Нашите недоносени деца“, студенти в Медицинския факултет за сестри и акушерки.

От фондация „Нашите недоносени деца“ се похвалиха, че първата част от кампанията им за събиране на пластмасови капачки е приключила успешно и отделението в шуменската болница вече разполага с позициометър, а кампанията продължава. Целта й е чрез събраните капачки да се закупува апаратура, необходима на болницата.

Прегръдки, цветя, бонбони и сладкиши получиха от родители и деца като благодарност работещите в неонатологичното отделение. Всеки един от малките герои получи грамота за силата, която е показал, за да порасне.

За Световния ден на недоносените деца днес в лилав цвят, символ на малките герои, ще бъдат осветени сградите на МБАЛ, читалище „Добри Войников“, ДКТ „Васил Друмев“ и паметник „Създатели на българската държава“.

ШУМ.БГ