За първи път ученици, родители и учители работиха заедно в ателиетата “празници и обичаи” и “сръчни ръце” в новия учебен център към Основното училище „Христо Ботев“ в село Ивански, съобщиха от пресцентъра на общината.

Сградата е ремонтирана с помощта на Българо – швейцарската програма за сътрудничество, която финансира дейностите по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Обновени са три учебни зали, в които ще се провеждат учебни и извънкласни дейности в т. н.  „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“. Те са оборудвани с нови маси, столове и шкафове.

„Заниманията ще помагат на учениците да подобрят уменията си по български език и да попълнят пропуските си, ако имат затруднения с овладяването на материала по основните учебни предмети. Часовете в ателиетата по театрално изкуство, сръчни ръце, празници и обичаи и фолклор ще се провеждат под формата на игри и забавления. Целта ни е да се развият творческите им способности в областта на приложното, танцовото и театралното изкуство,“ обясни директорът на училището Стефан Стоянов.

В новия учебен център ще се провеждат и срещите с родителите, които ще разширяват своите знания по здравни и образователни теми, ще изграждат и развиват родителските си умения.

Първото занятие в ателието „празници и обичаи“ беше посветено на родовите празници и обичаи. „Младите хора най-добре общуват посредством песента и танца, затова съм убедена, че това е един от начините за подкрепа на интеграцията на хората от различните етноси в общността.“ сподели ръководителката на ателието Пенка Йорданова. Сръчните ръце на ученици и родители сътвориха пъстроцветни пана от текстил в другото ателие на новия учебен център към училището в село Ивански. Деца и родители работиха с желание и усърдието, което вложиха при изпълнението на задачите, даде своите резултати.

Основното училище „Христо Ботев“ в село Ивански е партньор по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“.

ШУМ.БГ