Над десет са получените сигнали в оперативната дежурна част в ОДМВР и РУ Шумен от граждани, които съобщават за опити за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В повечето обаждания гражданите съобщават, че непознати са се представили за служители на Криминална полиция и провеждат акция за залавяне на измамници. Настояват хората да им съдействат и да изпълняват инструкциите им. Другите сигнали са получени лично от
,,комисар Костов”, който се представя за дежурен полицай  в полицейско управление. Той също настоявал хората да съдействат в операция  за залавяне на телефонни измамници. За да звучи убедително настоява хората да звъннат на телефон 9112 или 9166, за да се уверят, че говорят с полицаи. Идеята е, без да се прекъсва връзката хората да осъществят обаждане и да говорят с ,,полицая,,. В един от случаите са отправили заплахи към човека, който разбрал, че става дума за измама.

От полицията призовават отново хората да не предоставят по никакъв начин свои лични данни, да не съобщават къде живеят и да не хвърлят пари през тераси, прозорци , да не оставят парични суми в торбички на посочени от измамниците места. Полицията няма практика да търси съдействие от хората по телефона и да настоява да се предоставят, по какъвто и да е повод парични суми.

Телефонът, на който хората могат да потърсят съдействие при нужда, е 112.

ШУМ.БГ