Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви пред Би Ти Ви, че събираемостта от глоби за нарушения по пътищата през 2017 г. се е увеличила в пъти спрямо миналата година, но проблемът си оставал в самите шофьори и как те се държат като застанат зад волана. Повод за коментара му стана тежката катастрофа край ловешкото село Микре, при която камион и автобус се удариха челно, като при инцидента загинаха 9 души.

Маринов допълни, че късно снощи млад мъж е бил ударен на пешеходна пътека на пътя между Бургас и Созопол и е починал. Смъртен случай от снощи е имало и край Лесово, след като камион блъснал мъж. Шофьорът на превозното средство се опитал за заличи следите от случая, но бил заловен от полицията.

Според главния секретар на МВР няма как на всички конфликтни точки по пътищата да бъде поставен служител на реда. По думите му контролът може да стане с технически средства като камери. Той добави, че предстои свързване на системите на КАТ и НАП, за да може глобите да се плащат още на момента при установяване на нарушение.

Маринов призна, че в последните месеци са зачестили случаите на разследвани полицаи за различни престъпления. Основно те били замесени в разпространението на наркотици. Той добави, че при наличието на такъв сигнал веднага се започва работа по разобличаването на конкретния служител на реда, като компромиси не се правили с никого.

Dnevnik.bg