Докладът на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на АЕЦ "Белене" е превратно отразен и всъщност заключава, че проектът е нежизнеспособен. При представянето му обаче е било наблегнато само на една от хипотезите. Това мнение изрази пред БНТ бившият енергиен министър, а сега представител на новата инициатива "Български манифест за Европа" Трайчо Трайков.

"БАН положи при представянето завидни усилия заключенията му да звучат позитивно, но то няма нищо общо с резултатите от доклада. Проф. Тасев (бел. ред. ръководителят на екипа Александър Тасев) каза, че при всички останали условия проектът е нежизнеспособен. Тоест по принцип не е, но понеже са ни платили 2 млн. лв. да кажем кога ще е, даваме тези условия", коментира Трайков заключението, според което проектът е жизнеспособен при инвестиционен разход 10.5 млрд. евро, съотношение на привлечения към собствения капитал 70:30 и лихва до 4.5%

Помолен да коментира идеята на управляващите да премахне давността за приватизационните престъпления Трайков уточни, че те изхождат от фалшивата теза, че несметно богатство е раздържавено на безценица, а приватизацията е виновна. "През 1990 г. България беше с банкрутирала икономика, която не можеше да обслужва задълженията си. Мина се през ограбването на спестяванията на хората и предприятията чрез инфлацията през 1990 година, после държавната икономика се източи до 1996 г., фалира се още веднъж през банките и необезпечените кредити и едва през 1997 г. трябваше да започне оздравяването", припомни Трайков.

В същото време той подчерта, че въпросът как беше извършена приватизацията също не е маловажен, защото е имало и такива, "след които камък върху камък не остана", но ролята на държавата е именно в това - да следи законосъобразността на този процес.

"Не съм убеден в чистотата на мотивите и способността на държавата да въздаде справедливост за такъв давностен период", коментира той.

Дневник