Изтекъл имейл свързва Волфганг Кубицки, спряган за евентуален нов финансов министър преди провала на коалиционните преговори в Германия, с изявление в подкрепа на "Северен поток 2", който според критиците е против интересите на Европейския съюз, пише "Гардиън".

Кубицки, който е заместник лидер на Свободните демократи (FDP) и зам.-председател на Бундестага, е изправен пред въпроси за евентуални връзки с лобиране в подкрепа на "Северен поток 2".

Имейл, видян от "Гардиън", свързва лобирането за "Северен поток 2" с Кубицки, оставяйки сянка на съмнение върху обещанията за "по-критично" отношение към спорната енергийна сделка, които бяха дадени по време на преговорите за тристранна коалиция.

Имейлът е бил изпратен едва седмица след германските избори на група влиятелни енергийни анализатори и институти и е рекламирал доста настойчиво ползите от "Северен поток 2", който трябва да свърже Русия и Германия през Балтийско море.

Той е подписан "в сътрудничество с Кубицки и Шьолер, адвокати", правната фирма, в която Волфганг Кубицки е партньор основател и от която се предполага, че или получава заплата, или има дял от печалбите.

Имейлът е съставен от Франк Елбе, бивш германски посланик с връзки с FDP. В него се съдържат обещания, че "Северен поток 2" ще намали цената на едро на газа за ЕС с 32% до 2020 г. и че няма да има "никаква правна необходимост от споразумение между ЕС и Русия", за да се даде зелена светлина на проекта.

В отговор на въпроси на "Гардиън" Елбе потвърди, че е работил с правната фирма на Кубицки, но само по "наказателни случаи с международно измерение", докато партньорът на Кубицки Хендрик Шьолер заяви, че неговата фирма все още работи с Елбе.

Кубицки и Шьолер отричат да имат клиент с директни връзки с "изграждането на "Северен поток 2". Елбе обаче не изключва да е имал такъв клиент, но отказва да даде повече информация поради "правни причини".

И в миналото германски политици са защитавали ползите от "Северен поток 2", но досега подкрепата за проекта се свързваше основно с лявоцентристката Социалдемократическа партия, чийто лидер Герхард Шрьодер се присъедини към комитета на акционерите на "Северен поток 2", скоро след като се оттегли от поста на канцлер през 2006 г.

"Бившият посланик Елбе, изглежда, лобира за "Северен поток 2" и поддържа тесни връзки с Кубицки чрез неговата правна фирма", коментира Тимо Ланге от инициативата за прозрачност LobbyControl.

Политиците от партията на Меркел обещаваха по-критичен подход към подкрепяния от Русия проект.

Dnevnik.bg