Не е в интерес на Франция преговорите за коалиция в Германия да бъдат блокирани, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от "Ройтерс".

Макрон е разговарял с канцлера Ангела Меркел късно в неделя, след като усилията й да състави правителство се провалиха.

След повече от четири седмици преговори с консервативния блок на Меркел и със Зелените, партията на Свободните демократи (FDP) неочаквано се оттегли, посочвайки като причина непреодолими различия.
"Не е в наш интерес процесът да блокира", каза Макрон пред репортери в Париж.

По-късно служител от офиса на Макрон посочи, че Франция иска силна и стабилна Германия и че Париж ще продължи да работи със сегашното правителство в Берлин.

"За Германия и за Европа искаме основният ни партньор да бъде стабилен и силен, за да се движим напред заедно", каза той.

Холандският външен министър Халбе Зейлстра определи случилото се като "лоши новини за Европа" предвид водещата роля на най-големия член на Европейския съюз.

"Германия е много влиятелна страна в ЕС, така че ако нямат правителство и следователно нямат мандат, ще бъде много трудно за тях да заемат позиции", посочи Зейлстра.

Той определи варианта за евентуални нови избори като лоша идея и припомни, че на холандското правителство му отне седем месеца, за да се сформира след изборите, което означава, че германските партии може да се завърнат към разговори след известна пауза.

Светлина в тунела

Дидие Рейндерс, външният министър на Белгия, където в продължение на 18 месеца след изборите нямаше правителство, се опита да представи ситуацията в Германия в по-добра светлина.

"В Белгия имаме традиция да правим така, понякога отнема много време", посочи той.

Чешкият министър за ЕС Алес Хмелар изрази надежда, че ще се сформира силно правителство в Германия по-скоро.

Говорителят на британския премиер Тереза Мей коментира, че не знае за никакви опасения, свързани с Брекзит, след провала на преговорите в Германия. "Това е въпрос за Германия и въпрос за политиците в Германия", каза говорителят.

"Еврокомисията уважава изцяло конституционния процес в Германия. Германският основен закон предлага основа за стабилност и приемственост в подобна обстановка, особено в светлината на уроците от миналото. Комисията е убедена, че този път няма да бъде различно - приемствеността и стабилността ще бъдат съхранени, те са запазена марка за германската политика", коментира говорител на институцията. Няма да гадаем за всяко възможно отражение (на провала на преговорите), добави той в отговор на въпрос какви биха били последиците за еврозоната, по въпросите с миграцията и сигурността в ЕС.

След оттеглянето на Свободните демократи от преговорите еврото отбеляза най-ниския си курс спрямо йената за последните два месеца.