Днес в центъра на с.Върбяне, община Каспичан бе тържествено открит Паметник на загиналите и участниците във войните жители на селото, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Сред гостите на събитието бяха народните представители Димитър Александров и Иван Иванов, областният управител Стефан Желев и кметовете Любомир Христов на община Шумен, Иванка Петрова на Смядово, Нида Ахмедов на Каолиново и Александър Горчев на община Велики Преслав.

Домакини на събитието бяха кметът на Община Каспичан Милена Недева и кметът на с.Върбяне Николай Найденов. Те посрещнаха гостите, сред които командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната.

Паметникът бе открит с военен ритуал и почетен караул от Факултета по артилерия, ПВО и КИС в Шумен. За откриването поздравителен адрес бе изпратен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов до кмета на Върбяне, жителите и гостите на церемонията.

„Балканските войни, Първата и Втората световни войни, водени от Българската армия през първата половина на 20 век, са върховно усилие за освобождение на целокупния ни народ и обединение на историческите български земи в една държава. В тези войни участват рамо до рамо християни и мюсюлмани, арменци, евреи и други националности, както и български доброволци от Европа и Америка. Всички онези, които вярваха в националния идеал и желаеха да видят земите ни свободни“, се казва в поздравителния адрес.

ШУМ.БГ