Популистката крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" вярва, че ще бъде победителят в резултат на провала на опитите на канцлера Ангела Меркел да състави коалиционно правителство в нов, неизпробван досега формат.

"Меркел се провали" каза лидерът на AfD в парламента, Александер Гауланд, цитиран от ДПА, малко след като Меркел обяви, че преговорите на управлявалите досега консерватори (ХДС) с либералите и "Зелените" са приключили неуспешно.

Според лидера на партията в местния парламент на югозападната провинция Баден-Вюртемберг в случай на нови избори - които са възможен сценарий след провала - може да се очаква подобряване на резултатите на национално ниво. Вотът през септември превърна AfD в третата политическа сила в страната с близо 12.7% от вота - почти три пъти по-добър резултат, отколкото през 2013 г. Това бяха първите избори от Втората световна война, на които крайнодясна партия успя да влезе в Бундестага с подобен резултат.

Според Гауланд обаче е твърде рано да се спекулира дали, ако Меркел се оттегли като лидер на Християндемократите, AfD биха били готови на коалиция с партията ѝ и с баварската ѝ посестрима ХСС.

Според няколко проучвания сегашният резултат на AfD обаче не би се променил драстично при нови избори, а би се задържал между 11 и 13% от вота.

Алис Вайдел, която също е съпредседател на AfD в парламента, описа преговорите като "изборна измама" - според нея от самото начало е било ясно, че няма да се постигне консенсус между участниците в тях.

Дневник