Повече от 18 години след извършването на престъплението и година и половина след постановяването на окончателните присъди за него, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) призна пострадалите за жертви и на бавно правосъдие. Министерството на правосъдието трябва да определи обезщетенията им като максимумът е 10 хил. лв.

Става дума за извършен въоръжен грабеж през 1998 г. Пострадалите са семейство Анчови от Чепинци. Задигнати от къщата им бяха движими вещи в особено големи размери.

Делото срещу извършителите на престъплението е продължило 18 години, 2 месеца и 18 дни, информира Инспекторатът към ВСС. При извършената проверка съдебните инспектори са констатирали нарушения, допуснати в досъдебното производство и в съдебната фаза, които са довели до увеличаване на общата продължителност на делото.

По време на разследването, което е продължило 5 години и 9 месеца, са се сменили шестима следователи от Столичната следствена служба и шестима наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура. Шест пъти наблюдаващите прокурори са връщали делото на разследващите, като в по-голямата си част постановленията им не са били добре мотивирани, не са съдържали конкретни и точни указания към разследващите за извършване на процесуално-следствени действия или са повтаряли дадените в предишни постановления напътствия.

Още през март 2001 г. в разследването са съществували достатъчно данни, че към момента на извършване на престъплението единият от седемте обвиняеми е служител на МВР с полицейски правомощия, т.е. делото е подсъдно на военните съдилища и повдигането на обвинение е от компетентността на съответната военна прокуратура.

Тези данни обаче не са проверени и не са събрани доказателства за установяване на верността им нито от прокурора, нито от първоинстанционния съд - Софийския градски съд.

Едва над пет години по-късно - на 15 септември 2006 г., СГС е прекратил съдебното производство и е изпратил делото на Софийската военно-окръжна прокуратура по компетентност. Тези пропуски са забавили делото с близо 5 години и 6 месеца, защото производството е започнало отначало, от фазата на досъдебното производство.

В съдебната фаза са допуснати редица забавяния, причинени от действията на съдилищата. Делото в градския съд е продължило 3 години и 6 дни. Проведени са общо 19 заседания, на 12 от тях не е даден ход. Производството в Софийския военен съд е продължило 4 години и 9 месеца - проведени са общо 20 заседания, на 12 от тях не е даден ход, посочва Инспекторатът към ВСС.

"И при двете производства в първоинстанционните съдилища ход на делото не е даван поради неявяване на подсъдимите и/или техните защитници, като съдът не е предприел своевременно необходимите действия за дисциплинирането им, нито е изисквал доказателства за установяване на причините за неявяване, довели до отлагане на делото", добавят съдебните инспектори.

Подсъдим например не се е явявал на съдебни заседания по различни причини - бил задържан в следствен арест по друго дело, бил катастрофирал във Великобритания, бил с взета мярка домашен арест по друго дело, но служителите в съответното РУП не били уведомени за датата на съдебното заседание, поради което той "не посмял да напусне дома си и да се яви". Друг подсъдим пък бил обявен за общодържавно издирване, тъй като бил с временно прекъсване на наложеното по друго дело наказание лишаване от свобода и не се бил върнал в затвора. Трети подсъдим не се явил на заседание, защото бил задържан в друг град с мярка за неотклонение задържане под стража. Заболяване е била най-честата причина за неявяване в съда.

Две години и половина е забавянето заради "разхождане" на делото по съдебните инстанции. Постановената от Софийския военен съд оправдателна присъда три пъти е била потвърждавана от Военно-апелативния съд и два пъти отменяна от Върховния касационен съд (ВКС), а делото два пъти е връщано от ВКС на втората инстанция за ново разглеждане от друг състав на съда.

"Указанията на Върховния касационен съд (ВКС), дадени с двете отменителни решения, не са били изпълнени, и това е наложило при третото разглеждане на делото ВКС да проведе въззивно следствие. Това също е довело до забавяне на окончателното приключване на делото", пише в съобщението на Инспектората.

Заявления за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок са подали двама от общо шестимата осъдени, един от подсъдимите обаче бе убит през 2005 г.

ВКС намали наполовина дължимите на осъдените наказания като полагаща се компенсация за неразумно дълго продължилия процес, както предвижда законът - по 10 години затвор вместо максималния размер от 20 г. Повече за решението на върховния съд, който призна подсъдимите Димчо Димов (бивш сержант), Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев за виновни в това, че в съучастие са отнели вещи на обща стойност 90 150 деноминирани лева от владението на Веско Анчов. За целта те са употребили сила и заплашване, били са въоръжени.

Dnevnik.bg