Унгария се чувства "фронтално нападната" от американския бизнесмен и филантроп Джордж Сорос, каза заместник-председателят на управляващата партия "Фидес" Гуяш Гергеи, цитиран от "Ройтерс". Коментарът му беше в отговор на интервю на Сорос, в което той обвини премиера Виктор Орбан, че използва кампания на омразата, за да се задържи на власт.

Според Гергеи нападението се осъществява чрез неправителствени организации и "бюрократите в Европейския съюз". "Сега и той лично навлиза в играта", добави заместник-председателят на "Фидес".

Той нарече несъстоятелни твърденията, че Будапеща е излъгала в новата вълна от кампанията срещу "плана на Сорос", който според властите е заплаха за Унгария и за който те започнаха консултация по пощата през октомври.

Гергеи добави, че милиардерът и ЕС работят за същия дневен ред в подкрепа на мигрантите. Сорос заяви в интервюто си за "Файненшъл таймс", че не е бил съгласен с част от решенията на Брюксел за справяне с мигрантската криза и че никой не се е вслушал в предложенията му.

Дневник