Германският канцлер Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори в страната пред възможността да оглави правителство на малцинството, след като проучвателните разговори за съставяне на коалиционно правителство се провалиха сутринта. В интервю за телевизия ZDF тя каза, че вотът би бил по-добро решение и че плановете ѝ не са да оглави кабинет, който да няма мнозинство в Бундестага, тъй като би предпочела стабилно правителство.

На фона на спекулации, че би могла да подаде оставка заради неуспешните преговори Меркел каза, че не вижда причина да се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) и добави, че блокът ѝ би отишъл на нов вот по-консолидиран, отколкото беше преди.

Тя каза още, че е готова за още четири години като канцлер - евентуален четвърти мандат - и че е почувствала като важно да изпрати сигнал на стабилност за страната и за Европа и света. Попитана за възможността за "голяма коалиция" със социалдемократите (досегашен партньор във властта), тя отвърна, че би предпочела да изчака срещата с другите големи партии при президента Франк-Валтер Щайнмайер, която предстои в сряда. Меркел същевременно подчерта, че искания за оставката ѝ (каквито отправиха някои политически лидери) не биха били добро начало на коалиционни преговори. Тя също така даде да се разбере, че не би допуснала партията ѝ да е зависима от крайнодясна организация в парламента. 

В понеделник след обяд Щайнмайер обяви, че който е поел отговорността да състави правителство, не бива толкова лесно да се отказва от нея. В понеделник след обяд Щайнмайер обяви, че който е поел отговорността да състави правителство, не бива толкова лесно да се отказва от нея.

Канцлерът изтъкна и разочарованието си, че либералите от Свободната демократическа партия (FDP) са решили да напуснат коалиционните преговори. По-рано лидерът на FDP Кристиан Линднер каза, че макар търсенето на компромис винаги да е необходимо, то не може да е на цената на "основните принципи", които споделят политическите сили и от които не бива да отстъпват. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" отправи към преговарящите обвинения, че са "измамили" гласоподавателите, защото преговорите им още от началото на сиби обречени на провал.

Проучване на института "Форза" за RTL междувременно представи данни, според които 45% от германците с право на глас биха искали в страната да се проведе нов вот като изход от задаващата се криза. Това е най-предпочитаният отговор сред възможните три сценария, допускани от анализатори в момента.

Едва 27 на сто биха предпочели да се състави "голяма коалиция" от консерватори и социалдемократи, а 24% - правителство на малцинството.

Ако се стигне до такъв вот, резултатът няма да е много по-различен според проучването освен резултатът на "Зелените", който ще достигне до 12%. Над половината (53 на сто) от 1789 респонденти са казали, че не разбират решението на либералите да напуснат разговорите с Меркел.

Дневник