Съединените щати решиха отново да включат Северна Корея в списъка си с "държави, подкрепящи тероризма", за да увеличат натиска срещу Пхенян и да го накарат да се откаже от ядрената си програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Днес Съединените щати определят Северна Корея като държава, подкрепяща тероризма", заяви във Вашингтон президентът Доналд Тръмп. "Освен че заплашва света с ядрено унищожение, Северна Корея е подкрепила неколкократно актове на международен тероризъм, включително убийства на чужда земя", каза Тръмп по време на правителствено заседание, цитиран от "Асошиейтед прес".

Северна Корея фигурира в списъка на държавите, подкрепящи тероризма, от 1988 до 2008 г. заради предполагаемото си участие в бомбен атентат срещу южнокорейски самолет, отнел живота на 115 души през 1987 година. Правителството на републиканеца Джордж Буш извади страната от черния списък, за да подпомогне преговорите по ядрения въпрос, но те в крайна сметка се провалиха. 

От месеци в американската администрация се спори дали КНДР да бъде върната в списъка, но някои служители на Държавния департамент смятат, че Северна Корея не отговаря на правните стандарти за спонсор на тероризма. Някои американски представители определят като тероризъм убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам - на летище в Малайзия през февруари.

Тръмп спомена и случая с американския студент Ото Уормбиър, задържан в Пхенян и починал през юни, след като бе върнат в САЩ в кома. Други обаче изтъкват, че няма консенсус дали убийството на Ким Чен-нам и малтретирането на Ото Уормбиър могат да бъдат определени като терористични действия.

Дневник