Той се нарича Омуму, носи кодово наименование 1I/2017 U1 и е първият наблюдаван обект, за който учените потвърдиха, че идва от друга звезда и не принадлежи на Слънчевата система. В понеделник американската аерокосмическа агенция (NASA) разпространи рисунка на това как най-вероятно изглежда дългият около 400 метра къс.

Траекторията му е такава, че е почти невъзможно да принадлежи на нашата звездна система. Високата му скорост не може да се обясни само с гравитацията на Слънцето, която също така не може да го забави достатъчно, за да го задържи в Слънчевата система - Омуму ще си замине със същата скорост, с която дойде.

След откриването му през октомври астрономи и специалисти се опитват да съберат всякакви данни, учудени и от необичайната му форма - с дължина около 10 пъти по-голяма от ширината му. Досегашното известно най-необичайно съотношение на дължина към ширина бе 3:1. 

На хавайски името на междузвездния пътник означава "вестоносец" или "разузнавач". Предполага се, че късът с червеникав отенък, за който се разказва в новия брой на списание "Нейчър", не принадлежи на никой звездна система и се е носил из нашата галактика стотици милиони години преди сегашната среща.


Данните сочат, че това е плътен и загладен къс - вероятно съставен от скали и метали, без никаква вода или лед на повърхността и никакъв прах около него. Ако научат повече, специалистите разчитат да получат представа за особености при формирането на звездни системи, различни от тази на Слънцето.

В момента Омуму е на около 200 милиона километра от Земята и се движи със скорост 38.3 км в секунда спрямо Слънцето. На 1 ноември е прекосил орбитата на Марс, през май 2018 г. ще мине през орбитата на Юпитер, а през януари 2019 г. - и през тази на Сатурн.

1I/2017 U1, засечен от астрономи от Хаваите на 19 октомври, пристигна приблизително от ярката звезда Вега в северното съзведие Лира, ще се отдалечи в посока към съзвездието Пегас и вероятно никога повече няма да се върне. Ориентацията за това откъде е дошъл е приблизителна, защото Вега дори не е била близо до мястото, през което Омуму е преминал преди около 300 000 години.

Необичайният обект първоначално е бил вписан в категорията на кометите. Но когато на 9 септември е профучал с над 87 км в секунда край Слънцето, не е проявил характерната активност за тези тела. Затова Международният астрономически съюз (IAU), който има право да дава официални имена на небесните тела, промени категорията ми в междузвезден астероит.

Дневник