Българите са рекордьори в областта на половите стереотипи (14.4%) в Европейския съюз.

Това показва проучване на Евробарометър от юни 2017 г. за равенството между половете. След нас по този показател се нареждат унгарците (11.3%) и литовците (10.9%).

Склонността към полови стереотипи е най-ниска в Швеция (3%), Дания (4.4%) и Холандия (4.6%). Колкото по-на изток отиваме, толкова повече се покачва индексът за полови стереотипи, сочи проучването. 

Начело на класацията в ЕС сме и по други два въпроса. Според 81% най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството срещу 17% на обратното мнение. На другия полюс е Швеция със съответно 11% и 87%.
Най-важната роля на мъжа е да печели пари според 81% от запитаните. По този показател отново сме начело в класацията. С "не" на същия въпрос са отговорили 17% от запитаните.

За 62% от българите е приемливо мъжете да плачат, което е най-ниският процент в ЕС. На противоположното мнение са 32%. Отново на срещуположния полюс е Швеция, където за 99% от анкетираните е приемливо мъжете да плачат, а за едва 1% - не е.

Има ли равенство между половете

На въпроса "Мислите ли, че равенството между половете е постигнато във вашата страна" по отношение на лидерските позиции в компаниите, положително са отговорили 62% от българите, на другото мнение са 30%. На последно място по този показател е Франция където с "да" са отговорили 25%, а с "не" – 72%; Попитани дали равенството между половете е постигнато на работното място, 67% са отговорили положително срещу 26% на обратното мнение. Франция отново е на последно място с 29% срещу 69%.

Според 68% от българите мъжете трябва да взимат отпуск за гледане на дете. На обратното мнение са 14%. За 78% от анкетираните в страната жените разполагат с по-малко свобода заради семейните си задължения. Общо 87% подкрепят законови мерки, които да гарантират равенството между мъжете и жените в политиката. На обратното мнение са 4%.

На въпроса бихте ли казали, че във вашата компания се обръща достатъчно внимание на въпроса за равното заплащане между мъже и жени, сме на дъното на класацията с 23% отговорили "да" и 28% - не и 32% - това не е въпрос в моята компания.

Двугодишен план

Европейската комисия предложи вчера двугодишен план за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените, предаде "Ройтерс".

Планът включва осем препоръки към страните от ЕС, които да гарантират, че жените са третирани равнопоставено на работното място.

Предложението предвижда определяне на минимални санкции за компаниите, които не предоставят еднакво заплащане, и надзор на политиките за многообразие в най-големите европейски компании.

Еврокомисията възнамерява планът за действие да бъде изпълнен до края на нейния мандат през 2019 г.

Как е в Европа

Спред данните на Евробарометър 90% от европейците считат, че насърчаването на равнопоставеността на жените и мъжете е важно за обществото, икономиката и лично за тях.

Половината от европейците са на мнение, че би трябвало да има повече жени на постове, свързани с вземането на политически решения, а 70% от запитаните подкрепят използването на правни мерки, за да се гарантира равнопоставеността между мъжете и жените в политиката.

Над 80% от европейците смятат, че мъжете би трябвало да поемат равен дял от домакинските задължения и да ползват родителски отпуск, за да се грижат за децата си. Въпреки това повечето от запитаните са на мнение, че жените все още прекарват повече време от мъжете в домакинска работа и грижи за децата (73%).

Общо 90% от европейците заявяват, че е неприемливо жените да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, а 64% смятат, че това може да се промени, ако има прозрачност в заплащането.

Възнагражденията на жените в Европа са все още средно с 16.3 % по-ниски от тези на мъжете, посочва Европейската комисия. Разликата в заплащането на жените и мъжете не е намаляла през последните години и това се дължи до голяма степен на факта, че жените по-трудно си намират работа, работят в по-ниско платени сектори, получават по-малко повишения, прекъсват по-често кариерата си и извършват повече неплатен труд.

Дневник