Време е да се премине от военна операция до търсене на политическо решение за конфликта в Сирия - на тези тема руският президент Владимир Путин и сирийският лидер Башар Асад говориха в понеделник в Сочи. Срещата бе обявена от Кремъл едва днес.

Путин изразил увереност, че "скоро ще бъде поставена точка в борбата с тероризма в Сирия", макар че до победа над тероризма в световен мащаб има още доста време.
Tова е първата лична среща на двамата от октомври 2015г. насам. Освен разговори между тях, на нея на Асад бе представено военното ръководство на Русия - министъра на отбраната и, началника на Генералния щаб.


Това са хората, които помогнаха за спасяването на Сирия, заяви Путин според съобщението на Кремъл.

 Срещата Путин-Асад в Сочи става броени часове преди тристранните разговори на върха в сряда с президентите на Русия, Турция и Иран. Не е ясно дали Асад ще остане в черноморския град по това време и дали ще бъде поканен да се види с Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рухани.

Днес и утре в Саудитска Арабия има среща на една от опозиционните сирийски коалиции, на която ще присъства Александър Лаврентиев, спецален пратеник на руския президент.

Дневник