Премиерът Бойко Борисов се похвали пред председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, че България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм. По думите му българите продължават да вярват много на Европейския съюз (ЕС).

Борисов и Таяни проведоха в сградата на Министерския съвет съвместно пленарно заседание. В него участие взеха членовете на българското правителство и делегация, водена от председателя на европарламента. Двамата обсъдиха задачите и отговорностите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани, съобщиха от правителствения пресцентър.

"Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в Европейския съюз. Това беше един осъзнат избор и не случайно българският народ продължава да вярва в Европейския съюз", каза още Борисов.

Той добави, че България ще посрещне с радост всяка помощ за предстоящото председателство, защото "искаме да помогнем, макар и със скромните си възможности, по основни теми и да придвижим ЕС напред". Премиерът уточни, че е убеден, че българското председателство ще е полезно за всички.

От своя страна Таяни каза след съвместното заседание, че с Борисов са разговаряли как най-добре да се защитят външните граници на ЕС и как да се развие борбата срещу тероризма в Европа.

"Удовлетворен съм от началото на работата по българското председателство на Съвета на ЕС. За нас ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките и перспективата за присъединяването на някои страни", каза Таяни.

По думите му Черна гора вече е предприела сериозни стъпки към присъединяването в общността. Той каза още, че в началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина, за да види как върви и техния напредък.

Дневник