Със заповед на финансовия министър Владислав Горанов всички видове бензин, газьол, керосин и тежки горива влизат в списъка на стоките с висок фискален риск. Заповедта е от 16 ноември, а целта е да се направи пореден опит да се затегне контролът върху горивата.

През 2011 г. касовите апарати на бензиностанциите бяха онлайн свързани с НАП, от 2013 г. бе въведен контрол върху целия процес, свързан с доставките и движението на течните горива, а от 2016 г. търговците на горива бяха задължени да внасят обезпечение, ако месечните им доставки са над 25 хил. лв.

Списъкът на стоки с висок фискален риск бе въведен в началото на 2014 г. В началото в него влизаха плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и други хранителни стоки с висок сив сектор, припомня в. "Сега". По това време се създаде звеното "Фискален контрол" към Националната агенция за приходите с по-големи правомощия от обикновените данъчни и митнически инспектори и дори бе наречено "данъчна полиция". Задачата му е да следи с помощта на мобилни екипи рисковите стоки на територията на цялата страна - от влизането им през граничните пунктове до крайния получател.

Когато дадена стока попадне в списъка с висок фискален риск, проверяващите могат да спират превозни средства на специални пунктове или където стоките се разтоварват.

Изданието съобщава, че заради разширяването на обхвата на рисковите стоки агенцията за приходите е разкрила вече нови 60 фискални контролни пункта на различни места в страната, с което броят им вече става 300. Фискалните агенти имат правото да поставят пломби на транспортните средства, ако принадлежат на търговец с рисков профил - натрупал задължения към бюджета или с данъчни нарушения.

Дневник