Двадесет загинали, близо 1000 разрушени сгради, двама души все още в неизвестност – до това доведоха унищожителните наводнения в Атина миналата седмица. Лошата инфраструктура, неконтролираното строителство и липсата на превантивни мерки увеличиха щетите.

В района на индустриалните градове Мегара, Неа Перамос и Мандра пътищата се превърнаха в реки и десетки се оказаха в капан в домовете или колите си - много превозни средства бяха потопени в над метър вода.

Геолози, цитирани от в. "Гардиън", твърдят, че бедствието е било само въпрос на време. Върху мрежа от потоци в подножието на планината, където се намират засегнатите квартали, е имало строежи.

Трагедията е, че през 1996 г. двама души загинаха в същия район точно защото водата бе блокирана", казва Димитрис Папаниколау от Атинския университет. "Природата вече ни беше предупредила, че такива интервенции са опасни, че да се пречи на нормалното течение на водата е унищожително."

Социологът Алики Мурики коментира, че наводненията са изложили на показ "слабостите и патологиите" на съвременната гръцка държава. "Те подчертаха не само липсата на градско планиране, а и на политики за снабдяването с домове за бедните в районите на работническа класа", заяви тя.

"Когато належащите нужни на населението не биват удовлетворени, те прибягват до самостоятелни решения – в този случай към нелегални строежи, без мисъл за околната среда и без спазване на правилата и регулациите."

Дневник