Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че прекъсва програмата за издаване на разрешителни за временно пребиваване на граждани на Хаити.

Програмата позволяваше на около 60 000 хаитяни да живеят и работят в САЩ от 2010 г., когато Хаити пострада тежко от катастрофално земетресение. Министерството на вътрешната сигурност на САЩ съобщи, че условията в Хаити са се подобрили значително, така че програмата ще бъде удължена само до юли 2019 г. и после ще отпадне. През тези месеци хаитяните, възползвали се от нея, ще имат възможност да се подготвят за връщане у дома.

Това решение на американските власти се очакваше от няколко месеца и през лятото хиляди хаитяни, дошли по програмата в САЩ, преминаха през границата в Канада и поискаха убежище там, припомня агенция "Франс прес".

Заради този неочакван приток на мигранти канадските федерални власти построиха временни убежища за новодошлите и увеличиха броя на граничния персонал.

Вчера федерален съдия блокира за постоянно изпълнителния указ на президента Тръмп за намаляване на федералното финансиране за американските градове, които са ограничили сътрудничеството с имиграционните власти, предаде агенция "Асошиейтед прес". Решението бе на съдията от федералния съд на Северния съдебен окръг на щата Калифорния Уилям Орик. Градовете, които са ограничили сътрудничеството с имиграционните власти, са известни като "градове-убежища".

/ БТА, Дневник