Продуценти в Боливуд отложиха пускането на филм заради страховете за сигурността на актриса, след като към нея отправиха заплахи твърдолинейни известни хиндуисти. Псевдо-историческият филм, озаглавен "Падмавати", предизвиква гняв сред десните хиндуистки групи поради слуховете, че е романтично описание на сънища, в които присъстват митична хиндуистка кралица и нахлуващ в страната мюсюлмански султан.

Режисьорите многократно отрекоха, че филмът включва такава сцена. Голяма част от гнева се съсредоточи върху водещата актриса Деепика Падуконе, която беше обект на продължителна кампания на обиди и сплашване. В неделя член на управляващата партия на индийския премиер Нарендра Моди (Бхаратия джаната) Сураж Пал Аму предложи награда от 1,6 милиона долара на всеки, който обезглави актрисата, предизвиквайки незабавен протест и призиви към Аму да оттегли заплахата.

Охраната за Падукане, една от най-големите филмови звезди в Индия, беше повишена по-рано през ноември, каза полицейски комисар в Мумбай за CNN. Това се случи, след като член на малко позната дясна хиндуистката група, Кари Сена, публично заплашена да отреже носа на Падуконе. След месеци на заплахи продуцентите на филма от Viacom18 Motion Pictures официално обяви, че отменя планираната за 1 декември премиера.

Това обаче не сложи край на противоречията около лентата. В понеделник главният министър в централния индийски щат Мадхя Прадеш, управляван от Бхаратия джаната, заяви, че филмът ще бъде забранен, ако не бъдат отстранени така наречените обидни сцени.Падуконе играе кралицата Падмавати, легендарна хиндуистка кралица, която се е самозапалила, за да не попадне в ръцете на нахлуващия в страната мюсюлманския завоевател Алауддин Хилджи. Историята на кралицата идва от стихотворение от 16-ти век.

/БГНЕС