В сибирския град Свирск този месец беше открит музей на арсена. Причината е, че в резултат на започнало още преди Втората световна война производство на отровното вещество градът става жертва на огромно замърсяване, което властите успяват да ликвидират едва през 2013 г., информира "Интерфакс".

Експозицията се състои от пет части. Първата представя историята на употребата на арсена като отрова - показани са фигури на известни отровители от Средновековието. Друга зала е оборудвана като лаборатория, посветена на химическия елемент и се предлага научна информация за неговите съединения. Третата част на експозицията е посветена на Ангарския металургически завод и историята на производство на арсенов триоксид - веществото, използвано по време на Втората световна война. Тема на четвъртата зала е ликвидацията на производството, а в петата посетителите могат да обменят впечатленията си за сбирката.

Ангарският металургичен завод (АМЗ) е работил в Свирск между 1934 и 1949 г. като е произвеждал бойни отровни вещества. След затварянето на предприятието замърсяването на площадката от 13 хектара представлявало 1 г арсен на 1 кг почва. Опасният прах от изоставения завод в продължение на 70 г. е разнасян от вятъра и водата в околността. В резултат по данни на учените съдържанието на арсен в ноктите и косите на местните жители надхвърля нормата за безопасност между 1.5 и 4 пъти.

По специална програма през 2013 г. опасните отпадъци са пренесени в изоставена въглищна мина и са погребани в специален саркофаг. Територията на бившия завод е покрита със слой плодородна почва и засята с трева.

Музеят е създаден благодарение на спомоществуватели като очакванията са, че ще привлича по около 2000 посетители годишно. От областния център Иркутск ще се организират специални екскурзии под наслов "Свирск без арсеник".

Местната администрация е убедена, че музеят може да стане значителен обект на промишления туризъм в региона, пише "Интерфакс".

Според съобщението в цяла Иркутска област има потенциал за развитие на промишлен туризъм. В Братск можело да се посети производствената площадка на дървопреработвателната групировка "Илим" и заводът за производство на алуминий на компанията "Русал" , в Иркутск - музеят на местната ВЕЦ, а в Ангарск - фабриката за сладолед и хлебозаводът.

Дневник