След като 93-годишният Робърт Мугабе подаде оставка от поста си на президент на Зимбабве, който заемаше в продължение на 37 години, британската кралица Елизабет стана най-възрастният държавен глава, пише "Нюзуик".

Деветдесет и една-годишната Елизабет управлява от 1952 г. Като изключим известни здравослвовни проблеми миналия декември, заради които бе принудена да пропусне църковните служби на Коледа, монархът изглежда щастлива и здрава. В понеделник тя и съпругът й, принц Филип, празнуваха 70 години брак.

През 2015 г. тя официално стана най-дълго служилият британски монарх в историята, след като надживя своята пра-прабаба Виктория. В момента тя е най-дълго управлявалият жив монарх в света.

След като почине, следващият по линията на наследяване на трона е синът й принц Чарлз. Ако той стане крал, то неговата съпруга, Камила Паркър-Боулс, може на теория да получи титлата кралица-консорт, тоест кралица съпруга. Но от двореца преди са казвали, че тя по-скоро ще стане принцеса-консорт.

Следващият по линия на наследяването след принц Чарлз е принц Уилям, така че неговата съпруга, Катрин, може да стане кралица.

На второ място по дълголетие сред държавните лидери е 90-годишният президент на Тунис Бежи Каид Есебси, следван от емира на Кувейт – Сабах ал-Ахмад ал Джабер ас Сабах на 88 години.

Дневник