Финландската компания за хлебни продукти и хранителни услуги Fazer обяви по думите й първия в света хляб, приготвен на основата на насекоми, който ще бъде предлаган на потребителите в магазините, предаде "Ройтерс".

Хлябът, приготвен от брашно от изсушени щурци, пшеничено брашно и семена, съдържа повече протеини от обикновения хляб. Всеки хляб съдържа около 70 щуреца и струва 3.99 евро, сравнен с 2 до 3 евро за обикновен пшеничен хляб.

"Той предлага на потребителите добър източник на протеини и освен това им предоставя лесен начин да се запознаят с храна, приготвена на основата на насекоми", коментира директорът по иновациите на пекарни Fazer Юхани Сибаков.

През ноември Финландия и още пет европейски страни – Великобритания, Холандия, Белгия, Австрия и Дания - разрешиха отглеждането и продаването на насекоми с хранителни цели.

По думите на Сибаков Финландия е развивала хляба от миналото лято, но е трябвало да изчака законодателството да бъде прието, за да го пусне в употреба.

"Няма по-различен вкус... Има вкус като на хляб", смята Сара Коивисто, студентка от Хелзинки, след като опитва новия продукт.

Поради ограниченото снабдяване с щурци новият хляб първоначално ще бъде продаван само в 11 пекарни на фирмата, разположени в супермаркети в региона на Хелзинки, но до следващата година компанията планира да го предлага във всичките си 47 магазина.

Fazer купува щурците от Холандия, но търси и местни доставчици.

Яденето на насекоми е обичайно в голяма част от света. По данни на ООН миналата година близо 2 милиарда души са яли насекоми и над 1900 видове са били използвани за храна.

Dnevnik.bg