Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" настояват за незабавна оставка на министърът на екологията Нено Димов в отворено писмо до премиерът Бойко Борисов,

От организацията считат, че министърът е пряко отговорен за "клеветническа статия, излязла в редица жълтите медии", от тази сряда (22 ноември), която според тях уронва престижа на български граждани, но и на Европейската комисия и нейни служители.

В статията се твърди, че разговор в голямо софийско заведение срещу сградата на МОСВ, е бил тайна и неформална среща между зелени и чиновник от Брюксел като се внушава, че тя е нередна. Петко Ковачев от сдружението обясни пред "Дненик", че срещата не е била тайна, а е била поискана официално и предварително, темата е била предимно Кресненското дефиле и европейското финансиране на строителството на автомагистрала Струма.

Става дума за проведена официална среща на членове на "Да спасим Кресненското дефиле" с представители на Европейската комисия, пишат от организацията в писмото до Борисов. Разговорът е поискан с официално запитване до делегацията на ЕК в София, а поводът е посещението им в България за обсъждане на границите на мрежа Натура 2000, както и идеята на Димов за прекартиране и нови граници на защитената зона след скандала около защитена зона Калиакра.

Причината за поисканата отделна среща на тема Кресна е, че повечето от гражданските организации в коалицията не са били поканени от МОСВ за участие в проведените през деня срещи с представителите на комисията, както и че темите, разисквани по време срещата, не са били включени в дневния ред на срещите, организирани от МОСВ.

Те мотивират искането си с това, че според тях "клеветническата информация, както и снимки от срещата, са разпространени до жълтите медии от служители на Министерството на околната среда и водите, придружаващи служителите от Брюксел, които се били там.

"Убедени сме, че без санкция за Нено Димов, никой служител на МОСВ не би си позволил такава провокация само месец и половина преди Българското председателство," пише в отвореното писмо.

В случай, че Нено Димов остане на поста си, от организацията още следващата седмица ще изпратят предупредителни писма до службите на Европейската комисия и до съответните институции на останалите 27 страни-членски на ЕС. Те ще бъдат предупредени да очакват незаконно събиране на компромати срещу членове на своите делегации, по време на официални и неофициални събития през шетте те месеца на българското председателство.

От пресцентъра на екоминситерството не коментираха пред "Дневник" искането за оставка на министъра. На въпросит за повече детайли от проведената важна официална среща на тема Натура 2000 с европейските комисари – а именно кой е участвал, какви мнения са били изразени и има ли някакви договорености и резултати от визитата, редакцията не получи конкретни отговор. Вместо това от МОСВ обясниха, че са били проведени две срещи по искане от ЕК. Първата е била "с широк кръг заинтересовани страни и с представители на българските институции. Темат е била "опазването и управлението на Натура 2000 местата в България, а участващите организации са говорили за "предизвикателствата, свързани с изграждането и управлението на мрежата у нас.

На втората работна среща българските власти и представителите на ЕК са обсъдили "хоризонтални теми" като: напредъкът по завършването на мрежата от защитени зони в България, управлението на защитените зони, системата за прилагане на оценката за съвместимост на плановете, програмите, проектите и инвестиционните предложение спрямо целевите обекти на мрежата, финансирането на дейностите в Натура 2000.

Dnevnik.bg