Българският национален отбор по баскетбол се впуска в предизвикателството да се бори за място на световното първенство през 2019 г. Воденият от Любомир Минчев състав излиза срещу Финландия в първия мач от квалификациите.

Срещата е тази вечер от 19.00 часа в "Арена Ботевград", а цената на билетите е 5 лева. Състезатели от детско-юношески школи от страната ще влизат безплатно. Три дни по-късно България гостува на Исландия, а другият съперник в групата е Чехия.

Националите преодоляха без проблеми предквалификациите през лятото.

"Още сме в самото начало, имаме своите шансове и надежди. Надявам се да играем добре и да продължим. Амбицията на всички, които сме събрани в момента в този национален отбор, е да продължим", каза селекционерът Любомир Минчев.

Според него всеобщото мнение е, че групата лесно може да бъде преодоляна, защото в нея няма силно изявени отбори. "За мен обаче те не са слаби и го показаха на последното европейско първенство. Няма да ни бъде лесно в никакъв случай, но се надяваме да продължим."

Добрата новина за Минчев и България е положителната развръзка на ситуацията със звездата Александър Везенков. Баскетболистът на "Барселона" получи разрешение да се присъедини към националния отбор. Проблемът със застъпването на календара на ФИБА и Евролигата стигна до министър-председателя Бойко Борисов, който обеща да опита да съдейства по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Финландците направиха много силно европейско първенство, но и при тях има подобни проблеми, каквито и при нас, както може би и при почти всеки национален отбор в момента. Има всеобщо мнение, че Финландия не е сериозно име в европейския баскетбол. Това е било в миналото, в последните години обаче тимът дръпна доста напред", заяви Минчев.

Везенков също предупреди, че със съперника трябва да се внимава. "Не знам какви са очакванията на хората, но аз познавам Финландия. Знам, че имат играчи от Еврокъп, имат играчи, които са на много високо ниво. Финландия си остава опасен отбор с добра физика. Не трябва да ги подценяваме. Надявам се те да подценят нас", заяви звездата в българския отбор.

Той посочи, че е имал огромно желание да играе за България. И добави по темата със сложните отношения между ФИБА и Евролигата: "В баскетбола са трудни нещата, но се надявам да се променят. Хората искат да гледат най-добрите и това заслужават."

"Много ще се радвам залата да е пълна. Показахме и ние, и феновете, че заслужаваме залата да е пълна, баскетболът да е на високо ниво и защо не това да е един добър старт за бъдещето. Най-хубавото за мен е, че играя в Ботевград, където са майка ми и баща ми. Хората ще са много важен фактор", заяви Везенков.

Dnevnik.bg