Елена Йончева за пореден път лъже за оградата. Снимката, която е показана, е от края на септември, написа в своя "Фейсбук" профил вицепремиерът Валери Симеонов.

Според него фотосът, представен по Би Ти Ви вчера и показващ паднали елементи от оградата е била черно-бяла, за да не се виждат зелените листа на дърветата, който ще издадат, че е правена през септември, а не този месе.

"Но даже на черно-бялата снимка е видно изобилието на листна маса. Какъв журналист трябва да си, още повече "разследващ", след като лъжеш без да ти мигне окото", пише Симеонов. Той допълва, че фотото е направена малко след проливните дъждове в край на септември, като пораженията от стихията са били отстранени по-малко от седмица след нея.

"Кому служат тези елементарни лъжи и манипулации? Не е ли прозрачен мотивът за студийният слалом на опозорилата журналистиката особа? Имат ли стойност понятията "професионална част", "достойнство" и "морал" за авторката на скъпоплатените телевизионни манипулации на г-жа Телевизионна Лъжа?", пише още вицепремиерът

На твърденията, че не е телевизионен филмов критик, за да оцени филмът на Йончева за оградата, Валери Симеонов казва, че не е нужно да е такъв, за да определи лентата като манипулативна и скучна.

"Все пак, за информация на г-жа Йончева, режисирани от мен филми са носители на някои от най-престижните награди в България, в т.ч. първа награда "Осмата муза на НДК" за документалния сериал "Кольо, това е" – посветен на великия Николай Хайтов. Носител съм и на редица награди на утвърдени фестивали като "Българската Европа", включително за "Най-добри новини за рядко-срещана разследваща журналистика", няколко награди в категория "Превенция за борба с корупцията", както и първа награда за "Анти-корупция" за предаването "Според закона", и др. Интересно ми е с какви награди може да се похвали г-жа Йончева, освен с руски?", подчерта вицепремиерът, който е и собственик на телевизия "Скат".

На края Симеонов посочва, че Йончева дори не знае точните параметри, свързани с оградата, тъй като дължината и е 235.661 километра, а не 200 км, струва 180 милиона лева, а не 200 млн. лв, а средна стойност на линеен метър е 750, а не 1000 лв.

Dnevnik.bg