Ирландското правителство е на ръба да падне, тъй като партията, на чиито гласове разчита премиерът Лео Варадкар за прокарване на закони, каза, че ще предприеме действия за отстраняване на вицепремиера, което е в нарушение на споразумението им за сътрудничество, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Кризата идва седмици преди срещата на върха на Европейския съюз на 14 и 15 декември, на която ирландското правителство има фактическо вето върху въпроса дали има напредък в преговорите за Брекзит, по-конкретно в частта си за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Опозиционната партия "Фина фойл" заяви, че ще гласува вот на недоверие на вицепремиерката Франсис Фицджералд, защото не е предприела адекватни действия във връзка със скандал в полицията, който доведе през 2014 г. до оставката на тогавашния министър на правосъдието.

Това ще развали споразумението, което позволи на партията на Варадкар "Фина гейл" да сформира миналата година правителство на малцинството с девет независими членове на парламента.

Dnevnik.bg