Първият успех на българското председателство на Съвета на ЕС е факт, още преди то да започне, каза днес по БНТ ресорният министър Лиляна Павлова. Тя поясни, че става дума за вкарването на темата за развитието на Западните Балкани в дневния ред на председателство.

Според Павлова по време на българското председателство ще се работи по финансовата рамка на бюджета на ЕС за 2020 година, като още при подготовката му и Западните Балкани трябва да са във фокуса. Според министъра за България е важно да знае, че всички страни в ЕС спазват определени изисквания и критерии, тъй като в момента имало чувството, че страната ни е неравно третирана.

Лиляна Павлова обяви, че не приема политическите боричкания, като риск за европредседателството, защото те били в рамките на нормалната парламентарна практика, а страната получила висока оценка за подготовката си от Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет. "Дори в България няма критики, че не сме готови. Имаме приоритети, даже сме се обединили около тях", каза Лиляна Павлова.

Според нея председателството е уникален шанс България да си направи индиректна реклама, като туристическа дестинация, като покаже своята култура, атракции, винен, балнео и ски туризъм. Дори кухнята била вариант за индиректна реклама, затова и менюто щяло да бъде базирано на българската кухня и ще се консумират български напитки. "Всеки българин ще е рекламата на България", обобщи Лиляна Павлова.

Dnevnik.bg