Партията на отстранения от испанското правителство лидер на Каталуня Карлес Пучдемон обмисля да заложи на преговори с испанската държава, отказвайки се от едностранно скъсване. Това заяви вчера генералният координатор на партията Марта Паскал, цитирана от "Франс прес" и БТА.

"Двустранността е необходима", каза Паскал пред радио Кадена Сер и така потвърди информацията на испански медии, според която двете основни партии, настояващи за независимост на Каталуня - Републиканската левица на Каталуния и Каталунската европейска демократична партия на Пучдемон - обмислят да се откажат от плановете за едностранно отделяне.

"Липсват ни някои неща за независимостта", каза Паскал. Едно от тези неща според нея е необходимостта мнозинството, подкрепящо независимостта, да се увеличи.

След като на 27 октомври каталунският парламент гласува за едностранно обявяване на независимост на Каталуня, последва реакция на Мадрид, който постави под попечителство автономната област и така бе предизвикана небивала криза в Испания от завръщането на демокрацията през 1978 г. Половината от каталунското правителство е в ареста за бунт, но партиите, настояващи за отцепване на областта, приеха да участват в предсрочните областни избори, нарочени от Мадрид на 21 декември.

Депутатите от Републиканската левица на Каталуня, които смятат, че трябва да се спечели повече подкрепа в Каталуня за каузата за независимост, следват по-твърда линия от депутатите от партията на Пучдемон, отбелязва "Франс прес".

"Сега процесът на изграждане на република е започнал. Ние искаме той да е предмет на преговори", заяви пред "Франс прес" Роже Торан, говорител на парламентарната група на Републиканската левица на Каталуния. Според него изборите на 21 декември се доближават до референдум.

"Ето защо призоваваме испанското правителство да приеме резултатите от тях", каза той.

На последните регионални избори през септември 2015 г. партиите, подкрепящи идеята за независимост на Каталуния, получиха половината от местата в каталунския парламент (72 от 135), но изразено в проценти те спечелиха само 47.8% от гласовете на избирателите.

Партиите, които не се обявяват открито за независимост, тогава получиха повече проценти - над 51. Допитванията показват, че обществото е все така разделено по въпроса за независимостта и се очертава резултатите от изборите на 21 декември да са близки до тези от 2015 г. Сондажите отреждат засега първо място на Републиканската левица на Каталуния.

Дневник