17-годишно момче от Шумен се нуждае от помощ и подкрепа. Дванадесетокласникът Атанас Никифоров започна борба с тежкото заболяване амиотрофична латерална склероза или болест на двигателния неврон. Това обаче изисква лечение в чужбина, непосилно за семейството му. За да помогнат, негови близки инициират благотворителна кампания, а в нея вече се включиха и съучениците на момчето от Професионалната гимназия по икономика.

Болестта на Наско се развива изключително бързо. Той усеща първите й признаци през юни т.г., а през ноември вече не може да контролира ръцете и краката си, не може да задържа главата си, не се храни самостоятелно.

Надеждата за Атанас и неговите близки дават от клиника Лив Хоспитал в Истанбул, Турция, където ще се проведат 4 сеанса с преливане на стволови клетки през период от 1 месец. Необходимата сума за целта е в размер на 40 000 щатски долара или 66 000 лв.

Първият сеанс предстои на 1 декември, като за него семейството е успяло да събере лични средства. За останалите обаче ще им е необходима подкрепа.

Съучениците на Наско вече се включиха в благотворителната кампания.

„Децата в училище се обединиха и започнаха събиране на средства помежду си. Всеки дава според възможностите си и средствата накрая ще се предадат на отговорник, който да ги дари на семейството“, каза пред ШУМ.БГ директорът на ПГИ Бистра Вацова. Тя обясни още, че на 1 декември от 13 ч. (във времето между двете смени) предстои благотворителна творческа работилница. На нея учениците от клуба по приложно изкуство към училището ще демонстрират своите умения, като същевременно ще обучават своите връстници и заедно ще създадат различни предмети, които ще бъдат продадени благотворително в подкрепа на Наско. 

Концертът по случай патронния празник на училището също ще бъде посветен на Наско. Той ще се състои на 6 декември, от 11,30 ч. в Младежки дом, където всеки също ще може да дари средства в специално направени кутии за целта.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи на дарителската сметка на Атанас:

УниКредит Булбанк
IBAN: BG25 UNCR 7000 1523 1201 98
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Атанас Стоянов Никифоров

ШУМ.БГ