ЦСКА - София" се превръща в основен претендент за ползването на базите на фалиралия ПФК ЦСКА АД. Критериите за участие в конкурса за отдаване под наем на стадион "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево бяха обявени от спортния министър Красен Кралев.

Те са такива, че на практика поставят третодивизионния "ЦСКА 1948" в губеща позиция. Това е така заради изискването футболният клуб, който кандидатства, да има уставен капитал не по-малко от 5 млн. лева и да е реализирал в последните три финансови години (от 2014 до 2016 г.) оборот от поне 15 млн. лева без ДДС.

Справка в Търговския регистър показва, че капиталът на ръководения от Гриша Ганчев "ЦСКА - София" е 6.6 млн. лева, а на "ЦСКА 1948" е 50 хил. лева.

На въпрос дали конкурсът не е предрешен, Кралев отговори: "Наясно съм, че критериите гарантират икономическа стабилност. Гарантират, че наемателят, който ще получи базите за ползване, ще бъде достатъчно добър стопанин. Аз съм министър на младежта и спорта и ме интересува държавният интерес да бъде гарантиран. Тази условия гарантират държавния интерес". Думите на министъра дойдоха в по-остър тон, след което той благодари и си тръгна.

Базите ще се дадат за ползване под наем за 10 години, като този, който ги ползва, ще трябва да инвестира в тях. При влизането в сила на новия закон за спорта срокът може да бъде увеличен на 30 години, посочи министърът.

Предисторията

Интерес към конкурса за "Българска армия" и базата в Панчарево неколкократно изразиха от "ЦСКА - София", състезаващ се в Първа лига, и третодивизионният "ЦСКА 1948".

Базите бяха апортирани в новосъздаденото държавното дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД. То беше вписано в Търговския регистър тази седмица с капитал 73 217 089 лева, формиран от включването на няколко имота – спортен комплекс "Българска армия", спортно-тренировъчната база в Панчарево, спортния комплекс "Червено знаме", както и част от спортния комплекс "Къро".

При откриването на зала "Фестивална" министър-председателят Бойко Борисов коментира темата. "Базата на ЦСКА си е на ЦСКА и за нищо друго не може да се ползва. Отборът им върви повече от добре", каза Борисов. Думите му оставиха усещане, че говори за ръководения от Гриша Ганчев "ЦСКА - София".

След фалита на ПФК ЦСКА АД "Българска армия" и базата в Панчарево бяха дадени за ползване на "ЦСКА - София" с договор за наем за общо малко над 80 хил. лева месечно. Спортното министерство е признало на клуба инвестиция от 1.150 млн. лева.

Волейболният ЦСКА е проявил интерес към дългосрочно ползване на зала "Васил Симов", която е част от комплекс "Червено знаме" и също е апортирана в новото държавно дружество.

Дневник