Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази увереност, че "перипетиите" на Гърция ще свършат през август догодина, когато изтича срокът на спасителната програма на страната, съобщи в. "Вима", цитиран от БТА.

"За първи път вярвам, че това вече не е мечта. Гърция плати една много тежка цена за европейската криза и гръцкият народ бе подложен на големи жертви през последните седем години. Допуснати бяха много грешки, както от гръцка, така и от европейска страна. А те бяха заплатени много скъпо", казва Ципрас в интервю за в. "Фигаро".

Той посочва, че с колективни усилия неговото правителство е успяло да избегне най-лошото и страната да остане в твърдото ядро на еврозоната.

"С общи усилия избегнахме разделения в Европа и обърнахме гръб на онези, които готвеха този сценарий. Две години по-късно растежът в Гърция се завръща - до 2 на сто през 2017 година, а прогнозите за 2018 г. са за 2.5 на сто. Ограничихме социалната несправедливост и работим усилено с европейските си партньори и всички сили в страната, за да може "перипетиите" за Гърция да свършат през август догодина", каза премиерът.

Алексис Ципрас твърди, че Европа трябва да стане по-привлекателна за младите хора. "Нужно е европейските институции да станат по-демократични. Не може повече всички решения да се взимат при закрити врата", допълни той.

Дневник