Германската социалдемократическа партия (SPD) е готова за коалиционни преговори с други партии, за да помогне за намиране на изход от ситуацията, до която доведе неуспехът на канцлера Ангела Меркел да сформира коалиционно правителство, заяви генералният секретар на партията Хубертус Хайл, цтиран от "Ройтерс".

Решението на SPD, която по-рано заяви, че ще излезе в опозиция, след като на изборите през септември отбеляза най-слабият си резултат след Втората световна война, прави по-малко вероятно произвеждането на нови избори, отбелязва "Ройтерс".

"SPD няма да каже не на дискусиите", подчера Хайл пред репортери в петък след проължили часове наред разговори с лидерите на партията.

Той обаче не посочи с кои партии ще преговарят социалдемократите, нито дали възнамеряват да участват в управляваща коалиция, или просто ще осигуряват парламентарна подкрепа на правителство на малцинството, водено от Меркел.

SPD е изложена на нарастващ натиск да се откаже от съпротивата си срещу участие в широка коалиция с консервативните Християндемократически и Християнсоциален съюз.

Социалдемократите участваха в широка коалиция с консерваторите от 2013 г., но лидерът на партията Мартин Шулц заяви, че трябва да се вслушат във волята на избирателите си и да минат в опозиция.

Дневник