Четвъртокласниците от шуменските училища „Йоан Екзарх Български”, НУ „Илия Р. Блъсков“, НУ „Княз Борис I“, СУ „Сава Доброплодни” се включиха в четвърто издание на празника „Спортът е здраве 4“.

Той се проведе днес в спортната зала на Средно училище „Йоан Екзарх Български” и на откриването му присъстваха зам.-областните управители Петко Шаренков и Шерин Вели, както и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Това е четвърто поредно издание на спортния празник, който се организира от Регионалната здравна инспекция, съвместно с Общински здравен център и със съдействието на Община Шумен в рамките на инициативата на РЗИ „Есенна седмица на здравето 2017 г.“. Спортната проява е и част от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (НППХНБ) 2014-2020 г. Тя е насочена към децата с оглед промяна на поведението и ориентиране към здравословен начин на живот от най-ранна възраст.

Във връзка с инициативата беше проведена с ученици викторина на тема: „Модерно ли е да се пуши?“,  а със студентите - скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „SmokerLyzer”. Инициативата бе съпроводена и със здравно-образователна кампания „Ден на здравето“, в която се включиха деца в детските градини.

ШУМ.БГ