Върховният съд на Испания е освободил 14 от 21 членове на екипажа на кораба "Св. Николай", който беше задържан с 2.7 тона кокаин на 13 август 2012 г., пишат медии в страната. Намалена от 10 на 9 и половина години е и присъдата на капитана, българина Иван Станчев заради решението му да направи самопризнания, което според съда смекчава вината му.

Решението е в отговор на обжалване от защитата на българските моряци, на които миналата година Националният съд на Испания наложи между 6 и 10 години затвор. Първото наказание беше за членовете на изпълнителския състав, а второто - на тези на командния. От информация, разпространена от в. "Ел паис", следва, че освободените са от изпълнителния състав, които тогава получиха присъди от 6 години и 1 ден затвор и глоба от 300 милиона евро.

Според магистратите от Националния съд някои от тях са принадлежали на престъпната организация, организирала превозването на кокаина, а други - не, но всички са знаели какво превозват. Върховният съд обаче не споделя това становище и смята, че доказателствата не са достатъчно силни, за да се приложат за целия екипаж. Съдия Хуан Рамон Бердуго изтъква още, че присъдата не изяснява кои членове на екипажа са участвали в превозването, нито успява да изясни кои всъщност са били въвлечени в схемата. Според него е възможно моряците да са били запознати с нея в различна степен към момента, в който наркотикът е бил натоварен на "Св. Николай".

Издането "Ла вос де Галисия" (което внимателно следи делото заради "галисийската" връзка в престъпната организация) отбелязва, че върховните съдии поставят под въпрос аргумента на колегите си, според който би било опасно за трафикантите да не осведомят целия екипаж какво превозват. Напротив,

"може да се обмисли алтернативна хипотеза, толкова логична, колкото и предишната, че организацията не би ристувала да направи достояние на всички лица на борда факта, че на кораба са се превозвали близо три тона кокаин."

Потвърдени са присъдите на галисийския клон на испанско-колумбийската организация, която според магистратите стои зад опита за трафик на стоката на стойност 500 милиона евро. Така надзиравалият натоварването Мануел Прадо Лопес и служилият като "свръзка" между галисийците и колумбийците Франсиско Лема Линарес ще прекарат по десет години в затвора, както реши Националният съд миналата година.

Съдът същевременно е намалил от 15 и половина на 12 години присъдата на бившия командир от испанската гвардия Хосе Алварес Отеро, възползвал се от служебното си положение, за да подпомогне превозването на кокаина. За разлика от колегите си от Националния съд магистратите не смятат, че той е бил активно въвлечен в организацията като началник или администратор, а единствено е злоупотребил с позицията си, като не е възпрепятствал операцията. Наложена му е и допълнителна глоба от 1800 евро. Още когато делото беше пред Върховния съд, прокуратурата настояваше той да получи 22 години затвор.

"Св. Никола", плаващ от Гана към Галисия, е задържан на няколко десетки мили от брега на Испания.

Дневник