Малко след като Македонската православна църква поиска признание от Българската като църква-майка, български общественици започнаха подписка в подкрепа на искането.

С петицията общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония призоваха Българската патриаршия да приеме и да се прояви като Майка-църква на Македонската архиепископия. Целта на подписката е обществото да заяви подкрепата си към Българската православна църква за процеса, който е особено деликатен предвид факта, че след отделянето си от Сръбската православна църква през 1967 г. Македонската не е призната от нито една от православните църкви.

"Съзнаваме, че проблемът с признаването на автокефалията на Македонската православна църква не е никак лесен за разрешаване, иначе нейната йерархия не би се намирала в изолация вече петдесет години. Но едновременно с това сме наясно, че Българската патриаршия има всички основания – и исторически и канонически – да поеме тежкия кръст и да помогне на нашите кръвни и духовни братя в Република Македония, за да може тяхната църква да получи своето пълноправно място в семейството на православните църкви", обръщат се инициаторите на петицията към българския патриарх Неофит и Светия Синод.

"Убедени сме, че ако Българската патриаршия поеме протегнатата ръка от Македонската архиепископия, тя ще изпълни своята историческа мисия на древна и мъдра църква, която винаги е била водена от грижа за своето паство, от любов и милост към нуждаещите се", се казва още в писмото.

Текстът му може да бъде подкрепен от всички желаещи тук.

Дневник