Още четирима руски спортисти, участвали в зимната олимпиада в Сочи през 2014 г., получиха доживотни наказания. Сред тях е един от най-титулуваните състезатели по бобслей - Александър Зубков. Той спечели два златни медала от игрите в Русия - при двойките и четворките.

Зубков, който в момента е президент на руската федерация по бобслей, има още две отличия от олимпийски игри - сребро при четворките в Торино през 2006 г. и бронз при двойките във Ванкувър през 2010 г. 43-годишният руснак има един златен и общо шест медала от световни първенства, както и седем световни купи - една в комбинацията, една при двойките и пет при четворките.

Останалите с доживотни наказания са бобслеистката Олга Стунлева и двама състезатели по фигурно пързаляне - Александър Румянцев и Олга Фиткулина, която спечели сребърен медал на 500 метра.

Четиримата са признати за виновни по обвинения в нарушаване на антидопинговите правила, обявиха от Международния олимпийски комитет (МОК). Техните резултати, считано от Сочи 2014, са анулирани, а спечелените медали ще бъдат отнети.

От МОК допълниха, че мотивите за наказанията ще бъдат публикувани в "най-скоро време".

Президентът на руската федерация по фигурно пързаляне Алексей Кравцов обяви пред агенция "Интерфкас", че санкциите на Румянцев и Фиткулина ще бъдат обжалвани.

В сряда доживотни наказания получиха и четирима руски състезатели по спускане с шейни, сред които олимпийският шампион Александър Третяков. По-рано този месец МОК наложи доживотна забрана и на шестима руски ски бегачи. Така общият брой на руски спортисти със спрени доживот права достигна 14.

Русия спечели класирането по медали, но след отнетите отличия вече заема третото място след Норвегия и Канада. Очаква се тепърва да има още руски състезатели с доживотни наказания за нарушаване на антидопинговите правила в Сочи.

През лятото на 2016 г. МОК нареди две независими комисии да направят разследване по резултатите на доклада "Макларън", който установи държавно спонсорирана система за използване, разпространение и прикриван на допинг.

Сред тях е един от най-титулуваните състезатели по бобслей - Александър Зубков. Той спечели два златни медала от игрите в Русия - при двойките и четворките.

Комисията "Осуалд", ръководена от Денис Осуалд, тества повторно всички допинг проби на руски състезатели. Комисията "Шмид", чийто ръководител е Самуел Шмид, разследва участието на служители на руското министерството на спорта в прикриването на допинг нарушения.

Последните наказания поставят под сериозна въпросителна участието на Русия в зимните игри в Пьончан през 2018 г. Очаква се окончателното решение на МОК да бъде обявено през декември.

"Не е нужно да очакваме нищо - нито ние, нито руският народ. Всеки вижда какво се случва. Създава се една илюзия, че ние сме създали огромен заговор. Изкараха ни лошите и сега ни приписват всякакви грехове", каза вицепремиерът и бивш министър на спорта Виталий Мутко тази седмица. 

Дневник