Най-малко 235 са загиналите при нападението в Северен Синай в Египет, съобщи египетският главен прокурор, цитиран от местни медии. По-рано през деня бунтовници взривиха експлозиви и откриха огън по молещите се в суфистката джамия "Рауда" в северната част на синайския полуостров, недалеч от регионалния административен център Ариш. Ранените са най-малко 120 според изявлението на прокурора.

Египетският вестник "Ал Ахрам" съобщава, че с новите данни за броя на жертвите нападениeто е едно от най-смъртоносните срещу цивилни в Египет от последните години. Очевидци на изданието разказват, че след избухването на взривно устройство в джамията нападателите са извадили огнестрелните си оръжия.


Според свидетели, цитирани от агенция MENA, над 30 души са били извозени от линейкитте до болницата в центъра на Бир ал Абед (където е джамията "Рауда") и до тези в Ариш, административен център на Северен Синай, разположен на няколко десетки километра. Транспортирането на пострадали и убити също се е извършвало на фона на кръстосан огън между бунтовници и сили на реда, пише "Ел паис".

Според Mada Masr джамията е свързана със суфисткия орден "Джаририя" (египетската версия на името е "Гаририя"), който има силно влияние в северната част на Синай. Изданието отбелязва, че през 2013 г. бунтовници задействат взривно устройство в гробницата на суфистки шейх в синайското село Мазар - недалеч от град Бир ал Абед.

Бунтовниците, обявили лоялност към "Ислямска държава", които египетските власти се опитват да неутрализират, се прицелват основно в полицията и военнослужещи (и в по-редки случаи в мюсюлмански и християнски храмове), откакто напрежението ескалира в последните три години. Джихадистите установиха т. нар. Синайска провинция на Халифата през 2014 г.

Правозащитници обвиняват властите, че операцията на полуострова е "непозрачна" и че налагат медийно затъмнение за сметка на съмнителни успехи срещу бунтовниците.

Дневник