Лондонската метростанция "Оксфорд съркъс" (Oxford Circus) бе евакуирана тази вечер, полицията съобщи за възможна връзка с тероризъм, а очевидци разпространиха в социалните мрежи кадри на бягащи от района хора. След това бяха затворени две близки метростанции - "Бонд стрийт" и "Тотнъм корт роуд", най-вероятно като предпазна мярка, но след един час пътниците отново бяха пуснати да ги използват.

Инцидентът приключи за около 90 минути и всички метростанции се върнаха към нормалния си режим.

Британската полиция изрази "огромна благодарност", че хората са проявили разбиране и ги успокои, че нищо опасно няма, районът е претърсен и се вдигат загражденията.

"Допълнителни униформени служители ще останат да дежурят в Уест Енд, за да се чувства населението спокойно. Благодарим за търпението и помощта, оказана ни по време на нашите действия", добави и лондонската полиция и призова хората незабавно да докладват на спешния телефон, ако забележат "каквото и да е, което ви се стори подозрително".

Метростанцията е в сърцето на най-популярната търговска част на британската столица и инцидентът стана във вечерните пик часове на т.нар. Черен петък - ден на масови намаления на стоките.

Първоначално полицията съобщи за "инцидент с клиент", но не даде подробности защо са изпратени въоръжени части и пожарни коли. Едва около 50 минути по-късно бе обяснено, че "полицията получи обаждания в 16:38 часа за чути изстрели на улица "Оксфорд стрийт" и метростанция "Оксфорд съркъс"; полицията реагира като за инцидент, свързан с тероризъм, въоръжени и невъоръжени полицаи са на място".

Няма данни за пострадали, казват от полицията, а "Ройтерс" съобщава за една леко пострадала жена в блъсканицата при бягството от метростанцията.

На всички в района бе наредено веднага да се приберат в най-близките сгради, защото сигналът, изпратен до полицията е за стрелба, но малко по-късно полицаите съобщиха официално, че не са открили нито следи от изстрели, нито конкретен заподозрян за инцидента.

Транспортната администрация на Лондон първоначално обяви, че ключовата метростанция е затворена, влаковете преминават транзитно и посъветва хората да избягват района. "Оксфорд съркъс" е най-натоварената станция в цяла Великобритания - през 2014г. тук са преминали над 90 милиона пътници.


Пожарната служба собяви малко по-късно, че в района са изпратени 3 коли и 15 пожарникари, но също не даде подробности какво се случва.

Около час след инцидента районът, който иначе кипи от живот, е необичайно пуст и под коледните светлини по улиците се виждаха само тежко въоръжени полицаи.

Според Би Би Си като предпазна мярка е започнала евакуация на големия универсален магазин "Селфриджис", който е близо до метростанция "Оксофрд стрийт".

Дневник